Рютте офіційно обійняв посаду генсека НАТО й пообіцяв підтримувати Україну

Рютте змінив Столтенберга на посаді генерального секретаря НАТО
Фото: EPA

Колишній прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте 1 жовтня офіційно обійняв посаду генерального секретаря НАТО. Про це повідомила пресслужба Альянсу в соцмережі Х.

"Цього історичного дня ми прощаємося з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом і вітаємо нового генерального секретаря Марка Рютте", – ідеться в повідомленні.

Під час зустрічі з журналістами на церемонії зміни генсека НАТО, яку транслювали на YouTube-каналі NATO News, Столтенберг зазначив, що Рютте "добре знає НАТО, а в Альянсі добре знають його". За його словами, у Рютте "ідеальний бекграунд", щоб обійняти цю посаду.

Столтенберг заявив, що НАТО залишається "в надійних руках" і йому легше залишати посаду, знаючи це. "Мушу визнати, що йду зі змішаними почуттями – важко залишати Альянс, якому я служив 10 років. Усі люди, нації, з якими я працював, – я сумуватиму за цим. Але я йду, знаючи, що ми багато чого досягли разом", – зазначив Столтенберг.

Він додав, що протягом цього десятиліття НАТО здійснив найбільше посилення колективної оборони за покоління.

Рютте зазначив, що Столтенберг очолював НАТО в "турбулентні часи" і завдяки йому Альянс став більшим, сильнішим і згуртованішим, ніж будь-коли раніше. Він наголосив, що серед його пріоритетів буде підтримка України та посилення колективної безпеки.

Посадовці й дипломати НАТО очікують, що Рютте збереже пріоритети Столтенберга в НАТО, пише Reuters. Ідеться про мобілізацію підтримки України, спонукання країн НАТО витрачати більше коштів на оборону й залучення США до гарантування європейської безпеки. Агентство зазначає, що Рютте очолив Альянс у "критичний момент".

За словами дипломатів та аналітиків, одним із головних завдань Рютте буде переконати членів НАТО виділити додаткові війська, озброєння й витрати для повної реалізації нових планів оборони. США є домінантною силою в НАТО, але Альянс ухвалює рішення на основі консенсусу, тому значна частина роботи генерального секретаря полягає в досягненні компромісів між союзниками. Дипломати стверджують, що багаторічний досвід Рютте в управлінні коаліційними урядами робить його добре придатним для нової ролі.

Контекст:

Столтенберг обіймав посаду генсека НАТО із жовтня 2014 року. Його повноваження закінчилися 30 вересня 2024 року.

Як писали ЗМІ, кандидатуру Рютте підтримували у Вашингтоні, Лондоні, Парижі та Берліні, і лише Угорщина відкрито висловлювала протест. Там заявили, що Будапешт не може підтримати на пост генсека НАТО кандидатуру людини, яка раніше "хотіла поставити Угорщину на коліна".

У червні Рютте підтримали всі 32 країни – учасниці оборонного блоку, зокрема Угорщина й Румунія. За даними Financial Times, в обмін на підтримку Рютте пообіцяв прем'єр-міністру Угорщини Вікторові Орбану, що країна матиме право відмовитися від участі в заходах НАТО на підтримку України, які відбуватимуться за межами країн НАТО.

Окрім того, за даними ЗМІ, президент США Джо Байден заблокував кандидатуру тодішнього глави міноборони Великобританії Бена Воллеса на посаду генерального секретаря НАТО, тому що Лондон просував підготовку українських пілотів на F-16 без схвалення США. 22 лютого Politico написало, що Байден підтримує кандидатуру Рютте.

26 червня Північноатлантичний альянс призначив Рютте наступним генеральним секретарем НАТО.