Росія готує фізичні атаки на країни Заходу – глава британської спецслужби

Кіст-Батлер вважає, що РФ планує щось більше, ніж кібератаки
Фото: ncsc.gov.uk

Президент країни-агресора РФ Володимир Путін готує "фізичні атаки" на Захід. Про це заявила глава Центру урядового зв'язку Британії Анна Кіст-Батлер на конференції CyberUK із посиланням на дані розвідки, пише The Telegraph 14 травня.

Кіст-Батлер, яку призначили керувати операціями британської радіорозвідки торік у травні, розповіла експертам з кібербезпеки, котрі зібралися в Бірмінгемі, що, на думку її відомства, Москва прагне піти далі, ніж просто влаштовувати атаки в кіберпросторі.

За словами глави агентства, Путін "не відмовився від своєї максималістської мети щодо підпорядкування населення України".

Крім того, агентство зв'язку дедалі більше стурбоване зростанням зв'язків між російськими спецслужбами і проксі-групами для проведення кібератак, стеженням за людьми й диверсійними операціями, розповіла Кіст-Батлер. Вона додала, що підтримка України з боку Великобританії залишається стійкою, а британські фахівці й далі зміцнюють її кіберзахист.

Також вона заявила, що, незважаючи на зростання загрози з боку Росії, Китай витрачає більше ресурсів і становить ще більшу небезпеку для Великобританії. За її словами, Китай прагне сформувати глобальні технологічні стандарти на свою користь і хоче "затвердити своє домінування" протягом наступних 10–15 років.

Контекст:

Bild 12 липня 2023 року оприлюднила деталі 4400-сторінкового оборонного плану НАТО на випадок нападу Росії. У плані детально визначено, які військові можливості має продемонструвати 32 держави-члени. Важлива роль в оборонному плані належить Німеччині – вона має стати найважливішим логістичним вузлом для сил Альянсу.

27 жовтня міністр оборони ФРН Борис Пісторіус заявив, що країни НАТО мають бути готовими до агресії з боку Росії.

14 січня 2024 року Bild із посиланням на секретний документ поінформувала, що в НАТО готуються до ймовірного нападу країни-агресора Росії на східний фланг. У документі "тільки для службового користування" міноборони Німеччини докладно описує ймовірний "шлях до конфлікту" між РФ і НАТО, кульмінацією якого буде розміщення сотень тисяч солдатів Альянсу й неминучий початок війни влітку 2025 року. У НАТО, коментуючи публікацію Bild, заявили, що документ є навчальним сценарієм, який "завжди є уявною ситуацією для перевірки військового потенціалу в тій чи іншій сфері".

16 лютого видання Financial Times повідомило з посиланням на анонімного українського чиновника, що Путін готується до війни проти країн Балтії.

Агресію РФ проти країн Балтії прогнозував у квітні президент України Володимир Зеленський.