Пугачов: Думаю, Китай не збирається допомагати Росії. На кону – $2 трлн обігу зі США та ЄС, а з іншого боку – Росія, яка й так йому вже здалася

Пугачов: Усі ці історії про Далекий Схід... У Китаю досить території
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Китай не допомагатиме Росії в її агресії проти України, щоб не зіпсувати торговельних відносин із ЄС і США, вважає бізнесмен, який живе у Франції, колишній друг нелегітимного президента країни-агресора Росії Володимира Путіна Сергій Пугачов. Про це він заявив під час стриму засновника інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитра Гордона й головної редакторки Олесі Бацман.

"Економічна ситуація в Китаї – ну дуже погана. Росія з її менш ніж 1% світового ВВП [не становить інтересу для КНР]. Китай уже дістав від неї все, що хотів. Усі ці історії про Далекий Схід... У Китаю досить території, йому важливо стримати 1,5 млрд населення", – сказав Пугачов.

Він зазначив, що товарообіг Китаю з ЄС і США "приблизно однаковий – наближений до $1 трлн". На думку бізнесмена, питання домовленостей щодо торгівлі з ЄС зараз – "№1 для Китаю".

Пугачов звернув увагу, що президент Франції Еммануель Макрон і влада США сподіваються, що Китай "як мінімум не допомагатиме Росії".

"Думаю, він і не збирається. Тому що на кону – $2 трлн обігу. А з іншого боку – країна, яка й так вам уже здалася", – підсумував колишній банкір.

Контекст:

Китай із початку нападу РФ на Україну публічно демонструє нейтральну позицію й закликає до переговорів, але в ООН часто голосує так само, як Росія, і, за даними ЗМІ, може передавати їй військову техніку.

Протягом останніх місяців, за даними США, Китай посилив підтримку РФ, надає їй розвіддані, оптику для військової техніки, ракетне паливо, верстати для виробництва танків й інші товари. Президент США Джо Байден висловив стурбованість щодо цього лідерові КНР Сі Цзіньпіну в розмові 2 квітня.

Держсекретар США Ентоні Блінкен у розмовах із союзниками також висловлював стурбованість характером співпраці Китаю і Росії, зокрема, допомогою російському військово-промисловому комплексу, повідомили в Держдепі США 8 квітня.

Україна докладає зусиль, щоб на Глобальному саміті миру у Швейцарії було представлено Китай, і запросила на нього Сі Цзіньпіна, розповіли в Офісі президента. Публічної відповіді на запрошення він поки не надав. Після зустрічі з канцлером ФРН Олафом Шольцом Сі Цзіньпін заявив, що підтримує проведення мирної конференції щодо врегулювання "української кризи", але в ній мають узяти участь і Росія, і Україна.