Шістьом росіянам у США інкримінують кібератаки на Україну й НАТО

13 січня 2022 року росіяни здійснили масштабну кібератаку на комп’ютерні системи десятків держустанов України
Фото: EPA

США висунули обвинувачення шістьом громадянам Росії у змові з метою здійснення хакерських атак на урядові системи України. Ідеться про п'ятьох офіцерів ГРУ РФ та одного цивільного. Про це 5 вересня повідомили на сайті міністерства юстиції США.

За даними обвинувачення, російські хакери готували кібернапади на українські урядові комп’ютерні системи напередодні вторгнення Росії в Україну, а також на інфраструктуру інших країн, які підтримували Україну, включно зі США та 25 іншими членами НАТО.

Згідно з документами суду, обвинувачені використовували послуги компанії, яка базується у США, для поширення шкідливого програмного забезпечення WhisperGate під виглядом програми-здирника. Насправді WhisperGate був кіберзброєю, призначеною для повного знищення цільового комп'ютера та пов'язаних із ним даних.

Ціллю атак були українські урядові установи, серед яких Міністерство внутрішніх справ, Державна казначейська служба, державний портал цифрових послуг "Дія", Міністерство освіти і науки та інші.

Хакери не лише атакували комп’ютерні системи, але й виводили з них чутливі дані, зокрема медичні записи, а також здійснювали деструктивні дії, такі як дефейсинг сайтів із повідомленнями: "Українці! Уся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте найгіршого".

Місцеперебування підозрюваних невідомо. Міністерство юстиції оголосило винагороду за будь-яку інформацію.

Контекст:

Повномасштабне вторгнення РФ у лютому 2022 року розпочалося з масованої кібератаки на органи влади й фінансові установи в Україні.

На початку травня в Держспецзв'язку припустили, що російські кібернаступальні операції в Україні, ймовірно, сягнули свого максимуму, але й після цього кібератаки на українські сайти тривали. Зокрема, 16 серпня атаки зазнав офіційний сайт "Енергоатому".

У жовтні, коли Росія активізувала ракетні обстріли й атаки дронів-камікадзе на енергетичну інфраструктуру України, українські енергетичні об'єкти опинилися також під постійними кібератаками, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

27 лютого 2023-го в Держспецзв'язку заявили, що протягом 2022 року в Україні сталося понад 2 тис. кіберінцидентів і ще більша кількість кібератак.

2024 року масованих кібератак зазнали, зокрема, Monobank і "Київстар".