"Співучасниця злочинів". МЗС України відреагувало на повернення Нетребко на сцену Римської опери

У МЗС назвали Нетребко співучасницею злочинів РФ
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine / Facebook

Російська оперна співачка Анна Нетребко, яку мають намір пустити на сцену Римської опери, є співучасницею злочинів країни-агресора Росії. Про це 10 серпня заявило в соцмережі Х Міністерство закордонних справ України.

"Росіянка Анна Нетребко повертається на сцену Римської опери. Роки підтримки путінського режиму артисткою не заважають світовим сценам вітати її. Як можна насолоджуватися виступом людини, яка є співучасником злочинів РФ?" – ідеться в повідомленні.

28 липня пропагандистське агентство ТАСС проінформувало, що Нетребко в Римській опері візьме участь у новій постановці "Тоски" Джакомо Пуччіні.

2 серпня глава Офісу президента України Андрій Єрмак назвав "дивною" новину про повернення Нетребко на сцену Римської опери. "Це та культурна діячка, яка у 2012 році була довіреним обличчям на виборах [нині нелегітимного російського президента Володимира] Путіна, у 2014-му приїздила в Донецьк і тримала прапор "Новоросії". Була слугою режиму. І раптом вона повертається на сцену Європи", – написав він.

Контекст:

Нетребко занесли в базу сайта "Миротворець" за "пособництво терористам і російським окупантам, а також за антиукраїнську пропаганду".

3 березня 2022 року Нетребко звільнили з Метрополітен-опера через те, що вона "не відмовилася від своєї публічної підтримки Путіна, поки він веде війну з Україною".

30 березня артистка заявила, що засуджує напад РФ на Україну. "Я категорично засуджую війну в Україні, і мої думки із жертвами цієї війни та їхніми сім'ями. Моя позиція зрозуміла. Я не є членом якоїсь політичної партії і союзником будь-якого лідера Росії. Я визнаю і шкодую, що мої минулі дії або заяви могли неправильно витлумачити", – написала вона.

Після цього Новосибірський державний академічний театр опери і балету заявив, що скасовує раніше заплановані концерти Нетребко. "Артистка зробила заяву із засудженням дій нашої держави. Проживання в Європі й можливість виступати на європейських майданчиках для неї виявилися важливішими, ніж доля батьківщини", – пояснили в театрі причини скасування виступів.

Наприкінці травня стало відомо, що театри в Італії та Франції відновили співпрацю з Нетребко.

У березні 2023 року Тайванський національний симфонічний оркестр скасував виступ Нетребко і її чоловіка, російського артиста Юсифа Ейвазова, через громадські протести.

У вересні під час виступу Нетребко в Берлінській державній опері активісти провели акцію протесту, звинувативши артистку в підтримці Путіна.

У січні 2024 року стало відомо, що німецький диригент Мікаель Гюттлер позивається до українських активістів із руху No Netrebko, які виступають за скасування концертів Нетребко.

У травні нове керівництво Берлінської опери відновило контракт із Нетребко.