США навчатимуть більше українських курсантів, а не досвідчених пілотів – The Wall Street Journal

США хочуть навчати на F-16 молодих українських пілотів
Фото: EPA

США переорієнтують підготовку українських пілотів винищувачів F-16 на молодших курсантів, а не досвідчених військових. Про це 17 жовтня пише The Wall Street Journal.

Це рішення може на багато місяців відсунути терміни, коли в Києва з'явиться повноцінна ескадрилья літаків західного виробництва, готова до бою, ідеться в публікації.

Новий напрям є результатом браку досвідчених українських пілотів із потрібними навичками англійської мови, яких можна було б тимчасово забрати з поля бою на період навчання, заявили американські посадовці. Ще одна проблема полягала в тому, що досвідчені пілоти з України справді мали значно більший бойовий досвід, ніж їхні західні інструктори. За словами деяких джерел, США вважають, що молоді курсанти будуть відкритішими для навчання в західному стилі.

Багато українських пілотів також зазнавало труднощів із розшифруванням англомовних навчальних посібників із F-16, ідеться в публікації. Деякі пілоти, які розпочали курс у Данії, провалили програму, сказав західний посадовець.

Деякі українські пілоти в перших партіях студентів, які мали досвід польотів на радянських винищувачах МіГ і які щойно служили в зоні активних бойових дій, чинили опір американським методам навчання, пише видання з посиланням на слова джерел.

Також США прискорили курс навчання для досвідчених українських пілотів до шести – дев'яти місяців залежно від досвіду, зосередившись на конкретних завданнях, які вони вирішуватимуть у війні проти Росії, насамперед на протиповітряній обороні.

Протягом року США та інші партнери навчали невелику кількість українських пілотів. Курси пройшло приблизно десяток пілотів, 11 із них зараз літають в Україні на F-16. Однак до весни чи літа наступного року Україна, найімовірніше, не матиме повної ескадрильї F-16, яка має становити 20 літаків і 40 пілотів.

Зараз восьмеро досвідчених пілотів винищувачів завершують навчання на F-16 в Аризоні й прибудуть в Україну на початку 2025 року. Досвідчені пілоти пропускали базову льотну підготовку, але новачки мають пройти річне навчання на базах Великобританії та Франції, перш ніж перейти на курс F-16 у США й Румунії.

Контекст:

Винищувачі F-16 пообіцяли Україні Бельгія, Нідерланди, Данія та Норвегія. Першу партію літаків Україна отримала наприкінці липня 2024 року. Точної кількості переданих винищувачів не називали, але президент України Володимир Зеленський говорив, що поки їх недостатньо.

13 листопада 2023 року на військово-повітряній базі Фетешті, розташованій за 150 км від Бухареста, офіційно відкрили Європейський навчальний центр F-16 (EFTC). Разом з українцями навчання на американських винищувачах проходять румунські пілоти. Компанія Lockheed, яка виробляє F-16, надала для навчання інструкторів і технічний персонал. За її оцінками, підготовка пілотів має забрати щонайменше пів року.

22 січня 2024 року тодішній спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що українські пілоти в межах навчання на F-16 уже літають на них з інструкторами.

20 вересня французькі повітряно-космічні сили повідомили, що перша група українських пілотів завершила навчання на літаках Alpha Jet у межах підготовки до тренувань на винищувачах F-16 в інших країнах.