У Кремлі заявили, що Байден під час розмови з Путіним наголошував, що ядерну війну не можна розпочинати

Байден і Путін провели другі переговори протягом місяця

Фото: EPA (архів)

Під час телефонної розмови із президентом РФ Володимиром Путіним 30 грудня президент США Джо Байден заявив про неприпустимість ядерної війни. Про це в коментарі журналістам розповів помічник російського президента Юрій Ушаков, повідомив "Інтерфакс".

За словами Ушакова, під час розмови Байден "наголошував кілька разів, що ядерну війну не можна розпочинати, а також її не можна і виграти". У Москві вважають цю заяву дуже важливою, оскільки, як зазначив помічник Путіна, в американців є розуміння, що у США та Росії накопичено найбільші ядерні потенціали у світі.

У пресрелізі Білого дому не згадували про ядерну війну.

Байден заявив Путіну, що Росія і США мають відіграти головну роль у забезпеченні миру і безпеки у Європі та в інших регіонах, сказав Ушаков.

Він додав, що президент РФ виступив за продовження двостороннього діалогу, а президент США підтримав цю ідею.

За словами помічника Путіна, Байден до переговорів "добре підготувався і зробив дуже змістовні ремарки", повідомило ТАСС. Путін, зі свого боку, сказав, що Росія "надає дуже важливого значення переговорам, але вони не повинні перерости в балаканину", зазначив Ушаков.

Контекст:

Телефонна розмова Байдена та Путіна тривала 50 хвилин. Ініціатором переговорів була російська сторона. Розмова відбулася на тлі інформації про стягування російських військ до українського кордону і підготовку Росії до вторгнення в Україну.

За даними Білого дому, під час розмови Байден попередив Путіна, що США, їхні союзники та партнери дадуть рішучу відповідь у разі вторгнення РФ в Україну.

Джерела Аxios повідомили, що Байден назвав Путіну два шляхи виходу з української кризи. Перший – шлях дипломатії, який веде до деескалації ситуації поблизу кордону України, інший – більш орієнтований на стримування, зокрема масштабні санкції й посилення активності НАТО у східних країнах, якщо Росія вторгнеться в Україну.

Це друга розмова Байдена і Путіна в грудні. Перша відбулася 7 грудня. Її головною темою також була Україна. Байден тоді висловив Путіну глибоке занепокоєння США та їхніх європейських союзників у зв'язку з нарощуванням Росією сил навколо України, підтвердив свою підтримку суверенітету та територіальної цілісності України, а також закликав до деескалації й повернення до дипломатії.

Росія та США продовжать переговори в січні. 10 січня представники двох країн зустрінуться для переговорів у Женеві (Швейцарія), а 12-го і 13 січня переговори західних країн із Росією проведуть у Брюсселі (Бельгія) та Відні (Австрія). У цих переговорах Байден і Путін не братимуть участі. Під час переговорів обговорюватимуть ситуацію з безпекою навколо України й діяльність НАТО у Європі.

У середині грудня на тлі стягування військ до російсько-українського кордону Москва передала Вашингтону список вимог щодо безпеки. У них указано, що США мають узяти на себе зобов'язання унеможливити подальше розширення НАТО "у східному напрямку", відмовитися від приймання до Альянсу держав, які раніше входили до СРСР. В Альянсі заявили, що право кожного народу обирати свій шлях залишається фундаментальним для НАТО.