В Естонії через проблеми із GPS-навігацією не змогли приземлитися літаки з Фінляндії. ЗМІ пов'язують це з діями Росії

Літаки Finnair літають у Тарту з березня
Фото: Finnair / Facebook

У ніч на 26 квітня літак фінської авіакомпанії Finnair, що вилетів із Гельсінкі, не зміг сісти в аеропорту естонського міста Тарту в ніч через перешкоди GPS. Про це повідомляє ERR із посиланням на представника Finnair.

Літак, який виконував рейс AY1045 і мав приземлитися в Тарту о 0.40, змушений був повернутися до Фінляндії.

У ERR наголошують, що інцидент пов'язаний із перешкодами GPS "із боку Росії".

Представник Finnair розповів ERR, що пілоти їхніх бортів "добре обізнані про перешкоди GPS", які авіасистеми "швидко виявляють", і тому використовують для розрахунку положення літака кілька інших способів. Але, за його словами, в "Тарту" – "одному з небагатьох аеропортів" – для приземлення потрібен саме сигнал GPS.

Приземлення в іншому естонському аеропорту, "Таллінні", не вдалося здійснити,  оскільки рейс був нічним, зазначають журналісти.

Фінське видання Yle повідомило 27 квітня, що назад у Гельсінкі через перешкоди GPS повернулося два борти, які летіли в Тарту, другий – у ніч проти 27 квітня.

Денні рейси у п'ятницю відбулися у звичайному режимі, йдеться в матеріалі. Його автори зазначили, що в Тарту літаки Finnair почали літати з кінця березня.

Контекст:

7 червня 2023 року агентство Bloomberg повідомило з посиланням на відомства Естонії та Фінляндії, що в районі Балтійського моря виникли збої в роботі GPS і це може бути пов'язано з діями Росії. За даними агентства захисту прав споживачів Естонії, Росія, мабуть, глушить сигнали з Ленінградської області РФ. Цей російський регіон межує з Естонією. Естонське відомство наголосило, що наземні сигнали працюють, а "повітряний рух постраждав". У міністерстві оборони Естонії вважали, що РФ може придушувати сигнали GPS для забезпечення захисту важливих об'єктів на території своєї країни.

Про зростання кількості випадків глушіння супутникових сигналів у Східній Європі, що, ймовірно, пов'язано з РФ, повідомляв наприкінці січня 2024 року командувач сил оборони Естонії Мартін Герем, писало агентство Bloomberg .