В Ірані на параді показали модернізований Shahed і нову балістичну ракету

Заявлена дальність польоту ракети становить 1 тис. км
Фото: ЕРА

21 вересня на військовому параді в Тегерані продемонстрували модернізований ударний безпілотник Shahed-136B і новітню іранську балістичну ракету Jahad. Про це повідомило агентство IRNA.

Як зазначає AFP (матеріал опублікував France24), Shahed-136B є модернізованою версією Shahed-136 із дальністю польоту понад 4 тис. км.

Агентство Tasnim пише, що Jahad – ракета на рідкому пальному, має дальність до 1 тис. км, на параді її показали вперше. Загалом на параді Іран презентував 21 балістичну ракету, зазначає ЗМІ.

І ракету, і Shahed розробили й виготовили ​​авіаційні сили Корпусу вартових Ісламської революції.

Контекст:

Україна звинувачує Іран у тому, що він допомагає країні-агресору Росії зброєю у війні проти України. Зокрема, РФ з осені 2022 року застосовує у війні проти України щонайменше два види іранських безпілотних літальних апаратів – дрони-камікадзе Shahed-136/131 і багатоцільові БПЛА Mohajer-6.

У вересні 2024 року низка західних ЗМІ повідомила, що Іран передав Росії балістичні ракети малої дальності. У парламенті Ірану визнали це, а Держдепартамент США підтвердив передання (США вважають, що РФ може застосувати цю зброю проти України протягом кількох тижнів). Однак, за даними Reuters, Іран не передав Росії разом із ракетами пускових установок до них.