ГОРДОН
 
 

Олія ши – натуральна косметика для шкіри й волосся

Цей матеріал можна прочитати і російською мовою
Олія ши – натуральна косметика для шкіри й волосся / ГОРДОН

Фото: depositphotos.com

Олія ши (каріте) – це рослинна олія, яку витягують із плодів дерева вітелларія дивовижна. Воно росте у природних умовах на території Африки, переважно в західній і центральній її частинах. Спроби культивувати це дерево в інших регіонах виявилися невдалими. Каріте використовують як самостійний харчовий або косметичний продукт, він також входить до складу мазей, кремів, бальзамів, масок.

Особливі властивості та спосіб виготовлення

Першим із європейців вивчив властивості цієї олії шотландський дослідник, хірург і ботанік Мунго Парк. Він здійснив дві подорожі в Західну Африку й у своїх працях детально описав харчову цінність ши і можливість його вживання замість коров'ячого масла. Саме африканці першими почали використовувати каріте як харчовий продукт, як косметичний засіб (для захисту від палючого сонця і загоєння дрібних ушкоджень шкіри) і навіть як лікувальний препарат для зовнішнього застосування. Його досі виготовляють вручну і займаються ним тільки жінки. Висота дерев сягає 20 метрів, тому перероблюють плоди, які впали. Дозрівання відбувається в сезон дощів.

Готовий продукт має приємний горіхово-вершковий аромат і тверду текстуру, але за температури вище ніж 35 градусів його консистенція стає м'якою. Натуральний варіант, виготовлений відповідно до усіх технологічних норм, може зберігати свої властивості протягом кількох років без включення до складу додаткових консервантів.

Корисні можливості

  • інтенсивно живить, зволожує покриви, підвищує місцевий імунітет;

  • знімає запалення, відновлює ушкоджені ділянки шкіри;

  • позбавляє від відчуття стягнутості, усуває лущення;

  • уповільнює випадання волосся;

  • має виражену антивікову дію;

  • зменшує прояви целюліту.

Ознайомлюємося з пропозиціями і складом

Засіб представлено в трьох основних формах.

  • Сирий. Це жирова маса темно-жовтого кольору, отримана з горіхів каріте без виконання фільтрації. Для неї характерний виразний аромат, а також максимум цілющих властивостей, але за своєю структурою вона неоднорідна і може містити шматочки шкаралупи або інші домішки.

  • Нерафінований. Проходить спеціальну фільтрацію без застосування хімічних реагентів. Це проціджений продукт, який зберігає всі властивості й не містить сторонніх домішок.

  • Рафінований. Проходить подвійну фільтрацію, має рідку текстуру, унаслідок обробки втрачає характерний аромат, низку корисних властивостей і має колір слонової кістки.

У мультирегіональному інтернет-магазині MAKEUP https://makeup.com.ua/categorys/1275224/ можна купити олію ши в чистому вигляді. Також на цьому сайті широко представлено різні косметичні засоби на його основі.

Усі вони добре переносяться і підходять навіть для чутливих покривів. Основним протипоказанням є алергічні реакції на горіхи, а також індивідуальна непереносність латексу (соку каучукових рослин), зміст якого не перевищує 10%. У разі використання цього продукту в чистому вигляді важливо суворо дотримуватися рекомендованої дози. У разі підвищеної жирності шкіри занадто рясне, часте нанесення може закрити пори.

У формулу входять такі інгредієнти:

  • олеїнова кислота (40–55%). Нормалізує водний баланс, пом'якшує огрубілі ділянки, допомагає іншим компонентам проникати вглиб покривів, але діє поступово;

  • стеаринова кислота (35–45%). Утворює захисну плівку, забезпечує рівномірний розподіл продукту;

  • пальмітинова кислота (3–7%). Відновлює ушкоджені ділянки, уповільнює процеси старіння, покращує стан сухої шкіри;

  • лінолева кислота (3–8%). Знижує ризик алергічних реакцій, розгладжує поверхню, прибирає запалення і свербіж;

  • вітамін А. Відновлює структуру волосся, підвищує еластичність шкіри, повертає природний блиск, сповільнює передчасне старіння;

  • вітамін Е. Прискорює обмінні процеси, має антивікову дію, зменшує ламкість, стимулює ріст пасом.

Продукт випускають у трьох категоріях. Клас А свідчить, що перед нами засіб, який витримав мінімальну обробку і зберіг максимум корисних властивостей. Часто є органічним, зазвичай має світло-жовтий або бежевий колір. До категорії В належить рафінована продукція. Клас С – це бюджетна пропозиція зі скромною ціною, технологія виготовлення якого передбачає оброблення хімічними розчинниками.

Як активний компонент каріте зазвичай включають у формули бальзамів для губ, кремів для шкіри обличчя і тіла, а також засобів для захисту від негативного впливу ультрафіолету, масок для волосся.

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter
МАТЕРІАЛИ ЗА ТЕМОЮ
 
 
 
 

Натисніть «Подобається», щоб читати
Gordonua.com в Facebook

Я вже читаю Gordonua в Facebook

 
 
 

 
 
Більше матеріалів
 

Публікації

 
усі публікації