"Потрібно про це говорити". Jerry Heil присвятила пісню дітям, яких незаконно депортувала Росія. Відео

Jerry Heil: Я хочу, щоб цей трек став голосом кожної дитини, яка мріє про повернення додому
Скріншот: I AM JERRY HEIL / Telegram

Українська співачка Jerry Heil 29 серпня в YouTube презентувала соціальне відео на пісню All Еyes Оn Кіds.

"Ця пісня є потужним зверненням до світу із закликом звернути увагу на трагедію українських дітей, незаконно депортованих Росією", – зазначають в описі.

Головною героїнею відео стала 14-річна Кіра Обедінська з Маріуполя. Режисеркою відеороботи стала Jerry Heil.

"Після втрати матері в ранньому дитинстві Кіра виховувалася батьком, Євгеном Обедінським, колишнім капітаном збірної України з водного поло. Повномасштабне вторгнення застало родину в Маріуполі. Під час одного з обстрілів російських окупантів батько Кіри загинув. У спробі втекти з міста дівчинка підірвалася на розтяжці й була викрадена окупантами. Її вивезли до непідконтрольного Донецька, але згодом завдяки зусиллям дідуся Кіру вдалося повернути в Україну", – розповіла співачка історію дівчини.

За словами Jerry Heil, її новий трек – це пісня-діалог між матір'ю, яка обіцяє, що її світло горітиме й вестиме дитину додому, та дитиною, котра йде крізь темряву, керуючись ниточкою світла, що звучить, як мамина колискова.

"Я хочу, щоб цей трек став голосом кожної дитини, яка мріє про повернення додому. І щоб кожен, хто його почує, відчув цей біль, але також і надію, що одного дня всі ці діти знову опиняться в обіймах своїх рідних. Я закликаю кожного стати голосом дитини, чия історія вас пройняла, і поширити її в соцмережах із хештегом #AllEyesOnKids. Усю увагу – дітям!" – зазначила артистка. 

"Друзі, пісня важлива. Тема складна для сприйняття іноземцями: українські діти буквально в російському полоні. Нам потрібно про це говорити, бо, окрім нас, нікому. Будь ласка, поширюйте це", – закликала співачка на своїй сторінці в Telegram.

Контекст:

За даними державного порталу "Діти війни", з України депортовано більш ніж 19,5 тис. дітей, точну кількість зараз установити неможливо. Повернути вдалося лише 388 дітей. Російська влада заявляла про вивезення понад 700 тис. дітей.

Дитяча омбудсменка України Дар'я Герасимчук говорила, що, оскільки частина території України зараз в окупації і влада не має туди доступу, може йтися про кілька сотень тисяч викрадених дітей.

У квітні 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій депортацію українських дітей назвали геноцидом.

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт нелегітимного президента країни-агресора РФ Володимира Путіна й дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих районів України до Росії.

У травні український омбудсмен Дмитро Лубінець сказав, що в України є докази того, що влада Білорусі також бере участь у депортації українських дітей.