Зеленський назвав кількість учасників четвертого саміту Кримської платформи

Зеленський зазначив, що з окупації Криму почалася агресія РФ проти України
Фото: president.gov.ua

Участь у саміті Кримської платформи, який 11 вересня відбувається в Києві, бере понад 60 делегацій, повідомив президент України Володимир Зеленський на спільній пресконференції з президентом Литви Гітанасом Науседою, прем'єр-міністрами Хорватії і Латвії Андреєм Пленковичем та Евікою Сілінею. Трансляцію вів Офіс президента України в YouTube.

"Сьогодні в саміті Кримської платформи беруть участь більше 60 учасників, і я дякую кожному лідеру й кожній країні, кожній міжнародній організації за це високе представництво", – сказав Зеленський.

За його словами, "Кримська платформа дійсно збільшує українську силу в усіх сенсах і, зокрема, у дипломатичній площині".

"Росія повинна бачити – і точно бачить, – що світ не зупиняється в русі до відновлення саме справедливості", – заявив президент України.

Зеленський назвав Кримську платформу "особливою державною інституцією, яка змогла повернути і зміцнити глобальну увагу до російської окупації" українського Криму.

"Саме із цієї окупації почалася російська агресія проти України й усього способу життя, який об'єднує наші народи і держави", – підкреслив він.

Контекст:

Офіційно діяльність Кримської платформи розпочали на інавгураційному саміті 23 серпня 2021 року. У ньому взяло участь 46 делегацій. На саміті ухвалили декларацію Кримської платформи, яка засуджує політику Росії стосовно окупованого Криму.

23 серпня 2022 року відбувся другий саміт Кримської платформи за участю приблизно 60 делегацій, зокрема лідерів "Великої сімки", представників країн Африки й Латинської Америки.

Третій саміт Кримської платформи відбувся 23 серпня 2023 року в Києві, до формату приєдналися Бахрейн, Сербія, Східний Тимор, Об'єднані Арабські Емірати, а також кілька організацій, зокрема ЮНЕСКО і Всесвітня туристична організація.