Виробник танків Leopard відкрив філію в Україні

Україна зможе самостійно ремонтувати танки, що значно підвищить готовність систем до бою, вважають у концерні
Фото: EPA (архів)

Французько-німецький холдинг оборонної промисловості KNDS, який, зокрема, виробляє танки Leopard і гаубиці CAESAR, відкрив дочірнє підприємство в Києві. Про це 1 жовтня повідомила пресслужба концерну.

Київська компанія KNDS Ukraine LLC підтримуватиме співпрацю між державними установами України, українською збройовою промисловістю й концерном KNDS, ідеться у пресрелізі.

Зазначено, що серед цілей відкриття філії – можливість для України проводити технічне обслуговування й ремонт систем, виготовлених KNDS, серед яких основні бойові танки Leopard 1 і 2, артилерійські установки CAESAR, бойові броньовані машини AMX10 RC, броньовані гаубиці PzH 2000, а також самохідні зенітні танки Gepard. У такий спосіб Україна "значно підвищить готовність систем до бою".

Водночас концерн заявив про намір спільно виробляти в Україні 155-мм артилерійські боєприпаси й запчастини до них.

Контекст:

Після повномасштабного вторгнення РФ, яке розпочалося 24 лютого 2022 року, Німеччина та Франція надають Україні військову, фінансову й гуманітарну допомогу.

Як повідомляло видання CNews із посиланням на дані Єлисейського палацу, лише за перший рік повномасштабної війни Франція виділила Україні €2,7 млрд допомоги, з якої військової допомоги – €750 млн. Вона, зокрема, надала Україні САУ CAESAR, ЗРК Crotale, протитанкові ракетні комплекси, гаубиці, бронетранспортери VAB, боєприпаси, спорядження, зазначив телеканал France 24.

Німеччина ж, за даними уряду країни, надала Україні допомогу на загальну суму понад €30 млрд. Україні, зокрема, передали протитанкову зброю, самохідні гаубиці, БМП Marderзенітні самохідні установки Gepardсистеми ППОРСЗВтанки Leopard та інше озброєння.

У квітні 2023 року тодішній міністр оборони України Олексій Резніков і його польський та німецький колеги Маріуш Блащак і Борис Пісторіус на полях контактної групи допомоги Україні ("Рамштайн") підписали протокол про наміри щодо створення в Польщі центру технічного обслуговування й сервісу українських танків Leopard. 13 червня посол Німеччини в Польщі Томас Баггер заявив, що Німеччина й Польща – на фінальній стадії переговорів. Однак у липні Handelsblatt стало відомо, що уряд Німеччини відмовився від ідеї через "завищені цінові очікування" Варшави.