Захід схиляє Україну до мирного плану Б, який вважає реалістичнішим – The Wall Street Journal

WSJ пише, що підтримка України до повної перемоги коштуватиме Заходу сотні мільярдів доларів
Фото: EPA

США і країни Європи підштовхують Україну до більш реалістичного плану Б для завершення війни із країною-агресором Росією. Про це 11 вересня повідомляє видання The Wall Street Journal із посиланням на власні джерела, зокрема дипломатів із Європи, уривки публікує "Європейська правда".

Американське видання пише, що потреба в коригуванні планів Києва виникла у зв'язку з розумінням Заходу, що для підтримки заявленої Україною мети вийти на кордони 1991 року від нього знадобляться "сотні мільярдів доларів" вкладень, чого в реальності не можуть забезпечити ні США, ні країни Європи.

Окрім того, у країн Заходу виникли складнощі з підтримкою допомоги Україні на громадському рівні, і реалістичніші очікування могли б вплинути на це, зазначають журналісти.

За їхніми даними, у Київ упродовж останніх двох тижнів приїжджало кілька високопосадовців із країн Європи і Сполучених Штатів, і під час переговорів з українською владою відбувалося узгодження "з воєнною реальністю" бажання витіснити з України війська нелегітимного президента РФ Володимира Путіна.

The Wall Street Journal припускає, що державний секретар США Ентоні Блінкен і глава МЗС Великобританії Девід Леммі, які прибули до Києва 11 вересня, будуть обговорювати, "як краще визначити перемогу України і яка допомога їй для цього знадобиться".

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Перший саміт миру у швейцарському Бюргенштоку тривав із 15-го до 16 червня 2024 року. На ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку і звільнення військовополонених та українських дітей, яких викрала Росія.

За словами президента України Володимира Зеленського, присутність РФ на другому саміті миру свідчитиме про те, що вона вирішила закінчити війну.

10 липня агентство Bloomberg написало, що Україна хоче провести другий саміт миру за участю РФ перед виборами у США, оскільки побоюється потенційної перемоги експрезидента Дональда Трампа, який висловлювався проти продовження військової допомоги Києву з боку США.

5 вересня в Білому домі заявили, що США працюють на покращення позиції України перед імовірними мирними переговорами.

Зеленський пообіцяв презентувати детальний план завершення війни на мирному саміті.