Зеленський розповів, чи готовий до компромісів із Путіним і обміну територій

Зеленський заявив, що не готовий обмінювати українські території
Фото: depositphotos.com

Україна зараз не може піти на компроміси з тими, хто прийшов її повністю знищити. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час пресконференції в Києві 27 серпня, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Я не готовий обмінювати території наші в межах будь-яких переговорів", – заявив Зеленський.

За словами президента, Україна не може піти на компроміси з країною-агресором Росією щодо закінчення війни, адже РФ, за словами Зеленського, хоче окупувати 30% української території.

"З [нелегітимним президентом РФ Володимиром] Путіним не те що компроміси, а у принципі діалог узагалі на сьогодні порожній, беззмістовний, бо він не хоче закінчення війни дипломатично. Він готовий немов дипломатично, але [треба] віддати йому 30% нашої землі. Мені здається, що награвати це йому не можна", – сказав глава держави.

Воєнна операція сил оборони України в Курській області посприяла тому, щоб кількість голосів щодо теми компромісів стала меншою, додав Зеленський.

Також він заявив про готовий план перемоги України, однак спочатку потрібно продемонструвати його США.

Контекст:

Зеленський заявляв, що Україна хоче досягти домовленості з РФ, але з нелегітимним президентом РФ Володимиром Путіним це неможливо. Зеленський увів у дію рішення РНБО, у якому офіційно констатують "неможливість проведення переговорів із Путіним"

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. У червні 2024-го у Швейцарії відбувся перший саміт миру, на ньому обговорювали три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку і звільнення військовополонених й українських дітей, яких викрала Росія. Москву на цей саміт не запрошували. Присутність РФ на другому саміті миру свідчитиме, що вона вирішила закінчити війну, вважає Зеленський.

У червні Путін висунув вимогу, щоб Україна віддала Росії Херсонську та Запорізьку області й визнала окупацію Донбасу і Криму. Після цього, за його словами, РФ готова почати з Україною переговори. Але після початку Україною Курської операції в Росії заявили, що про мирні переговори тепер "мови бути не може".