Золкін: Росіяни своїх не кидають лише в одному випадку – коли треба наздогнати дезертира і знищити G

Золкін розповів, що у нього є добірка моментів інтерв'ю, де кинуті товаришами по службі полонені окупанти коментують гасло "Росіяни своїх не кидають"
Фото: Volodymyr Zolkin / Facebook

Український відеоблогер Володимир Золкін, який записує інтерв'ю з російськими військовополоненими, розповів під час стриму з головною редакторкою видання "ГОРДОН" Олесею Бацман і телеведучим Савіком Шустером, як, на його думку, у загарбників на фронті працює гасло "Росіяни своїх не кидають".

"Те, що у них на білбордах написано: "Росіяни своїх не кидають"... Росіяни своїх не кидають лише в одному конкретному випадку – коли треба наздогнати дезертира або когось, кого вони вважають зрадником, і знищити. Ось у цьому випадку не кидають", – заявив блогер.

Він додав, що зібрав добірку з інтерв'ю з військовополоненими окупантами, де вони "намагаються викрутитися", пояснюючи цю тезу російської пропаганди.

"Я часто ставлю це запитання: "То росіяни ж своїх не кидають?" Я не наводжу на цю думку, він [полонений окупант] сам розповідає про свою історію, про те, як його покинули, забули, кинули, і я кажу: "То росіяни ж своїх не кидають. Чи це неправда?" І в мене добірка їхніх відповідей, як вони намагаються викрутитися із цієї ситуації", – розповів Золкін.

За словами блогера, "там [у відповідях] завжди формулювання [з обмовками]: "Росіяни своїх не кидають, якщо… але…".

"Росіянин у моєму розумінні – отже, лицемір. Усе, що вони говорять, можна розуміти з точністю до навпаки", – сказав Золкін.

Контекст:

Серед окупантів побільшало саботажників і дезертирів, їх скеровують на "м'ясні штурми", повідомляли в Генштабі ЗСУ у червні 2023 року. РосЗМІ зазначали, що до грудня кількість росіян, які бажають дезертирувати, зросла як порівняти з літом майже вдвічі.

Серед особового складу російських окупаційних військ і далі ширяться панічні настрої, їхній моральний дух низький, розповідала 27 липня 2023 року на той час заступниця міністра оборони України Ганна Маляр. За її даними, російські військові дезертирують і завдають собі каліцтв, щоб не потрапити в Україну.

14 серпня Центр національного спротиву, створений Силами спеціальних операцій ЗСУ, зазначав, що на тимчасово окупованих територіях Донецької області зросла кількість дезертирів у лавах армії РФ. За даними Міноборони України, окупанти також регулярно дезертирують у Херсонській області.

Серед російських військових на тимчасово окупованій частині Запорізької області масово фіксують занепад духу, у кількох містах зафіксували факти загадкових смертей загарбників, заявив 28 вересня мер тимчасово окупованого Мелітополя Запорізької області Іван Федоров.

На тимчасово окупованих територіях Донецької області фіксують погіршення морально-психологічного стану серед військовослужбовців окупаційних військ, повідомляв 2 грудня український Центр нацспротиву.