Коболєв виступив проти заборони приватизації української ГТС

Коболєв заявив, що нардепи самі ухвалюватимуть рішення про партнерство ГТС
Фото: Andriy Kobolyev / Facebook

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що ініціатива лідерки "Батьківщини" Юлії Тимошенко стосовно заборони приватизації української газотранспортної системи підірве довіру до нової влади з боку міжнародних партнерів.

Голова НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна", що включення в законопроєкт №2239-1 заборони на приватизацію української газотранспортної системи або передавання її в концесію є кардинально неправильним.

"Ми як "Нафтогаз" пропонуватимемо зберегти можливість залучення західного партнера і на рівень оператора, і на рівень "МГУ" ("Магістральні газопроводи України". – "ГОРДОН"), зберігши право за Верховною Радою ухвалювати рішення про вибір такого партнера та про умови входження в це партнерство", – сказав він.

Голова "Нафтогазу" зазначив, що рішення про можливе партнерство залишиться за народними депутатами, а підтримка ініціативи лідерки "Батьківщини" Юлії Тимошенко може підірвати довіру міжнародних партнерів до нової влади України.

За словами Коболєва, без законодавчо закріпленої заборони на приватизацію "депутати матимуть можливість ухвалити будь-яке рішення і Кабмін без них цього зробити не зможе".

У листопаді 2016 року на виконання вимог Третього енергетичного пакета Європейського союзу юридично створили незалежного оператора газотранспортної системи України – ПАТ "Магістральні газопроводи України". За планами він мав запрацювати в першому кварталі 2018 року.

У квітні 2018 року стало відомо, що Коболєв звернувся до тодішнього прем'єр-міністра Володимира Гройсмана із проханням відкласти відділення від НАК функцій транспортування і зберігання газу до завершення терміну дії контракту на транзит газу з "Газпромом". Коболєв пояснив, що Стокгольмський арбітраж рішенням від 28 лютого не дозволив НАК передати контракт на транзит іншій юридичній особі без згоди "Газпрому".

Кабмін України 22 травня 2019 року затвердив проведення анбандлінгу – виокремлення оператора газотранспортної системи зі структури НАК "Нафтогаз України" – за моделлю Ownership Unbundling. У НАК пропонували провести анбандлінг за моделлю ISO (Independent System Operator).

У разі використання ISO газотранспортні активи залишалися б у "Нафтогазу", однак операторські функції передавали незалежному органу. OU передбачає виведення як оператора, так і ГТС за межі групи "Нафтогаз України".

18 вересня Кабмін затвердив анбандлінг для "Нафтогазу", відокремивши транспортування газу від його видобування і постачання.

19 вересня КМУ надав план створення незалежного оператора ГТС в Україні.