Борги в енергетиці є негативним тригером для інвесторів – USAID

Борг "Гарантованого покупця" перед виробниками "зеленої" енергії становить приблизно 35,8 млрд грн
Фото: depositphotos.com

Невирішена проблема боргів за вироблену "зелену" електроенергію в Україні та на балансувальному ринку зменшує зацікавленість інвесторів до будівництва нових потужностей енергетики у країні. Про це заявив головний експерт із поновної енергетики Проєкту енергетичної безпеки USAID Олександр Мартинюк під час ІХ Business & Legal Energy Forum. Трансляцію вело видання "Юридична практика" у своєму YouTube.

"Що стосується відновлюваної енергетики, то тут у нас є два види боргів. Перший – борг "Гарантованого покупця" перед виробниками ВДЕ за "зеленим" тарифом. Оскільки джерело оплати що для аукціонів, що для виробників із ВДЕ однакове, то, очевидно, ще це тригер для потенційних учасників аукціонів. Сума боргів значна", – сказав Мартинюк.

За його словами, другий важливий борг, який може впливати на ухвалення рішення інвесторами щодо будівництва об'єктів поновної енергетики на ринкових засадах, – це 33,4 млрд грн боргу "Укренерго" постачальникам послуг із балансування. Він наголосив, що борги накопичуються і їх можуть виплачувати протягом року, що погано впливає на інвестиційну привабливість нових проєктів.

"Перспектива отримати кошти за виконання команди "Укренерго" з розвантаження через рік після виконання цих команд може бути досить нецікава для інвесторів", – зазначив експерт.

Він розповів, що борги в енергетиці формуються через неможливість від'єднувати деяких споживачів, які не платять за спожиту енергію, незбалансованість тарифів таких природних монополій, як "Укренерго", а також незбалансованість покладення спеціальних обов'язків на учасників ринку електроенергії.

Мартинюк додав, що Проєкт енергетичної безпеки проводить дослідження і здійснив сценарні розрахунки тарифів для НЕК "Укренерго", щоб компанія могла покрити поточні зобов'язання перед "Гарантованим покупцем", і запропонував різні рішення щодо погашення накопиченої заборгованості.

Контекст:

Борг державного підприємства "Гарантований покупець" перед виробниками "зеленої" енергії становить приблизно 35,8 млрд грн, писало "РБК Україна". "На думку інвесторів, держава має пріоритезувати розвиток "зеленої" енергетики України конкретними рішеннями й діями, які стимулюватимуть інвесторів вкладати кошти в цю галузь, будувати нові електростанції і зменшувати дефіцит потужностей в енергосистемі України", – зазначило агентство.