Федерація роботодавців закликала провідні країни забезпечити розблокування українських портів для всіх видів продукції

Відкрити морські шляхи потрібно якнайшвидше – для імпорту вугілля і стабільного проходження зимового періоду, переконані в організації
Фото: depositphotos.com

Розблокування портів для експорту всіх видів продукції – один із головних викликів для України та світу, адже морська блокада зробила для українських виробників недоступними ринки, доправлення до яких здійснюють морським транспортом. Про це йдеться у зверненні Федерації роботодавців України, яке вона надіслала генеральному секретарю ООН, президентці Єврокомісії, державному секретарю США, міністрам торгівлі й міністрам оборони США, Великобританії, Туреччини, а також повноважним послам відповідних країн та Євросоюзу. 

"Завдяки розблокуванню морських шляхів відбудеться нарощення експорту напівфабрикатів чорної та кольорової металургії у США, Великобританію, Канаду, Австралію та будуть забезпечені поставки дизельного пального. З’явиться перспектива в найближчі два-три роки будівництва термінала LNG і запуск великих поставок газу зі США. Відновиться морський імпорт коксівного та енергетичного вугілля зі США в Україну", – наголосили у ФРУ.

У трубній промисловості відновлення морських шляхів скоротить собівартість продукції й дасть змогу повернутися до довоєнного випуску – це +38%, зазначили у федерації. Окрім цього, відкрити морські шляхи потрібно якнайшвидше – для імпорту вугілля і стабільного проходження зимового періоду, переконані в організації.

"За нашими розрахунками, розблокування чорноморських портів для всіх видів вантажів матиме значний позитивний вплив на економіку країни: +10% до ВВП України, +135 млрд грн додаткових податкових надходжень на рік, +$18 млрд валютної виручки на рік, близько 0,5 млн відновлених робочих місць", – нагадали у ФРУ.

У федерації зазначили, що "зернова угода", укладена в Стамбулі, виконала свою роль – дала змогу вивезти урожай і запобігти голоду в цілій низці регіонів планети. Проте Україна не має бути обмеженою лише можливістю експорту зерна – адже це всього 40% від довоєнної вантажної бази.

"Ми звернулися до міжнародних партнерів із проханням створити механізм комерційного страхування ризиків морських перевезень з України. Також вважаємо, що убезпечити Чорне море й захистити цивільні судна від можливих воєнних ударів можливо через створення судноплавних коридорів, ініціатив конвоювання та патрулювання судноплавних шляхів за участі країн НАТО, що мають вихід у Чорне море", – резюмували у ФРУ.

Контекст:

17 липня 2023 року РФ оголосила про вихід із "зернової угоди", яка діяла з 1 серпня минулого року.

Президент України Володимир Зеленський того самого дня надіслав генеральному секретарю ООН Антоніу Гутеррішу і президенту Туреччини Реджепу Ердогану пропозицію продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі – без країни-агресора РФ.

У Кремлі у відповідь пригрозили "певними ризиками" в разі продовження "зернової угоди". Росія оголосила всі судна, які прямують в українські порти, законними воєнними цілями як потенційні перевізники військових вантажів (Україна у відповідь оголосила про дзеркальні заходи щодо всіх суден, які прямують у російські й окуповані українські порти).

Після цього РФ почала масовано обстрілювати інфраструктуру півдня України.

Зеленський в інтерв'ю, яке опублікували 6 серпня, заявив, що Україна після блокади країною-агресором РФ українських портів у Чорному морі має довести, що у своїх територіальних водах вона має право ввозити й вивозити товари. Президент зазначив, що якщо РФ "і далі домінуватиме в Чорному морі й блокуватиме його, обстрілюючи ракетами [портову інфраструктуру], то Україна робитиме те саме". Він додав, що якщо окупанти й далі стрілятимуть, то "до кінця війни вони можуть залишитися без кораблів".