Шмигаль розповів, скільки краденого зерна вивезли окупанти через порт Маріуполя

Росіяни й далі вивозять українське зерно, сказав Шмигаль
Фото: kmu.gov.ua

Росіяни за 2024 рік вивезли через порт окупованого Маріуполя Донецької області понад 180 тис. тонн украденого українського зерна. Про це розповів прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду 8 жовтня, його цитує сайт Кабміну.

"Водночас Росія й далі використовує продовольство як елемент агресії. Лише через порт Маріуполя цього року ворог вивіз понад 180 тис. тонн украденого українського зерна", – сказав Шмигаль.

Він зазначив, що відбувається пограбування тимчасово окупованих територій для того, щоб на вкрадені гроші фінансувати загарбницьку війну.

"Безумовно, російський економічний терор буде одним із напрямів у роботі спеціального трибуналу щодо злочину агресії РФ проти України", – заявив він.

Контекст:

Повідомлення про те, що російські окупанти незаконно вивозять українське зерно, надходять із 2022 року, коли почалося повномасштабне вторгнення в Україну. За даними Офісу генпрокурора України, лише за перші пів року війни вони вивезли з тимчасово окупованих районів Запорізької, Херсонської й Миколаївської областей до окупованого Криму сотні тисяч тонн зерна для продажу за кордон. Журналісти Associated Press і PBS провели розслідування й установили, що 2022 року Росія вкрала українського зерна на щонайменше $530 млн.

За даними Bloomberg, 2023 року росіяни вкрали понад 8 млн тонн українського зерна.

Українські правоохоронці встановили транспортні засоби, які вивозили зерно, і маршрути їхнього руху. На низку російських суден в Україні накладено арешт, деяких капітанів повідомили про підозру.