Словаччина вважає прийнятним український план щодо контролю за імпортом зерна, але вживатиме односторонніх заходів доти, доки його не оцінять

Біреш у Брюсселі висловив свою незгоду з тим, що Єврокомісія не продовжила заборони на імпорт українського зерна
Фото: mpsr.sk

Словаччина вивчає запропонований Україною план дій щодо контролю за експортом українського зерна і вважає його таким, що може бути прийнятним. Про це повідомив міністр сільського господарства й розвитку села Словаччини Йозеф Біреш під час онлайн-зустрічі з міністром аграрної політики та продовольства України Миколою Сольським 20 вересня, написав пресцентр Мінагрополітики.

Біреш зазначив, що Словаччина з початку повномасштабного вторгнення країни-агресора РФ активно допомагає Україні, зокрема аграрному сектору. Словацький міністр наголосив на важливості взаємного розуміння питання експорту сільгосппродукції.

"Міністри домовилися якнайшвидше допрацювати план, а також координувати ситуацію і зберігати конструктивні відносини між країнами", – ідеться в повідомленні.

Раніше, 19 вересня, Біреш обговорював питання ввезення українського зерна у Брюсселі під час засідання Ради ЄС із сільського господарства й рибальства, поінформував сайт міністерства сільського господарства й розвитку села Словаччини.

Вказують, що Біреш висловив свою незгоду з тим, що Єврокомісія не продовжила заборони на імпорт українського зерна, і повідомив, що Словаччина вжила заходів на національному рівні, заборонивши імпорт чотирьох видів агропродукції з України.

"Рішення ЄК не продовжувати заборони на імпорт призвело б до того, що наш ринок знову заповнило б дешеве українське зерно, що призвело б до колапсу в зерновому секторі... Ми вживатимемо одностороннього заходу (заборону на імпорт) доти, доки не оцінять гарантійний механізм із боку України й не з'являться гарантії того, що імпорт під контролем", – поінформував міністрів і ЄК Біреш.

За його словами, пропозиція України щодо контролю над експортом зерна надійшла пізно, і Київ міг її надіслати прикордонним країнам – членам ЄС до скасування ембарго, що дало б можливість її проаналізувати.

Потім ЄК мала б ввести перехідний період, щоб перевірити, наскільки ефективний цей механізм і чи зможе він запобігти неконтрольованому імпорту зерна з України, додав Біреш.

Контекст:

Із 2 травня до 15 вересня діяла заборона на вільні постачання української пшениці, кукурудзи, ріпаку й насіння соняшнику до Польщі, Болгарії, Угорщини, Румунії та Словаччини. Ембарго ввели через те, що фермери з Польщі й інших країн виходили на акції протесту. Аграрії скаржилися, що українське зерно осідає у країнах і його не експортують далі, через що різко впали закупівельні ціни на зернові.

15 вересня Єврокомісія скасувала заборону на ввезення української агропродукції. Як зазначили в Єврокомісії, Україна погодилася вжити заходів (включно з, наприклад, системою ліцензування експорту) протягом 30 днів, щоб уникнути стрибків ціни на зерно.

Незважаючи на рішення Єврокомісії, Польща, Угорщина і Словаччина (до кінця року) односторонньо продовжили заборону на імпорт українського зерна. Болгарія заборону скасувала.

18 вересня в Міністерстві економіки повідомили, що Україна розпочала судову процедуру через заборону на ввезення українського зерна до Польщі, Словаччини й Угорщини. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль 19 вересня заявив, що Київ пропонує партнерам компроміс, і пригрозив Польщі й Угорщині забороною на ввезення їхніх товарів в Україну.

19 вересня в Мінекономіки України заявили, що Україна найближчими днями заборонить імпорт цибулі, помідорів, капусти і яблук із Польщі.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький попередив, що його країна готова розширити заборону на ввезення продукції з України, якщо Київ ескалюватиме конфлікт.