Україні потрібен новий імпульс у розвитку "зеленої" енергетики – Герус

Герус повідомив, що цього року планують запуск перших "зелених" аукціонів для залучення інвестицій у сектор поновної енергетики
Фото: depositphotos.com

Україна має знову активно розвивати поновну енергетику, як це було кілька років тому, заявив на засіданні комітету з питань енергетики та житлово-комунального господарства Верховної Ради його голова, народний депутат від "Слуги народу" Андрій Герус. Трансляцію вели в YouTube комітету.

"Декілька років тому в нас "зелена" енергетика бурхливо розвивалася. Було величезне будівництво різних об'єктів. Зараз немає стимулів таких, як "зелений" тариф. Зараз ми шукаємо механізми. Нам потрібна нова хвиля розвитку", – сказав Герус під час засідання комітету.

Він наголосив, що новий етап розвитку "зеленої" енергетики, який не базується на "зеленому" тарифі, потребує додаткових державних заходів для стимулювання будівництва нових енергетичних об'єктів. За його словами, зараз розробляють законопроєкти, які мають створити більше можливостей для інвесторів, зокрема, через попереднє бронювання технічних умов для будівництва нової "зеленої" генерації. Також Герус повідомив, що цього року планують запуск перших "зелених" аукціонів для залучення інвестицій у сектор поновної енергетики.

"Сподіваюся, що в цьому році вони таки будуть", – сказав Герус.

Нагадаємо, ЄБРР вважає, що запланований старт "зелених" аукціонів для залучення нових інвестицій в українську "зелену" енергетику може бути неефективним через значні борги ДП "Гарантований покупець" за вироблену в Україні електроенергію з поновних джерел. Борг ДП "Гарантований покупець" перед інвесторами у станції з ВДЕ становить 28,9 млрд грн і виникає переважно через недофінансування розвитку цієї галузі з боку НЕК "Укренерго".

За даними Української вітроенергетичної асоціації, країна потребує будівництва щонайменше 1 ГВт вітроенергетичних станцій щороку. Водночас, поки триває війна, є можливість збудувати 4–5 ГВт потужностей вітроенергетики, які перебувають на високій стадії готовності до будівництва.

Контекст:

Міністерство енергетики України планує цьогоріч провести перший "зелений" аукціон для залучення інвесторів у розвиток більше ніж 100 МВт потужностей поновної енергетики, заявляв Герус під час IV конференції з енергетичного права. За його словами, такі аукціони передбачили законодавством ще наприкінці 2018 року. Метою є конкуренція інвесторів за можливість будувати нові електростанції, одержуючи водночас певний гарантований стимулювальний тариф.

Державне підприємство "Гарантований покупець" також очікує, що до кінця літа в Україні буде анонсовано проведення "зеленого" аукціону на підтримку розвитку поновної енергетики в Україні і для збільшення зацікавленості інвесторів у цій галузі.

Запланований старт "зелених" аукціонів на залучення нових інвестицій у напрям "зеленої" енергетики може мати сумнівну ефективність в умовах значних боргів ДП "Гарантований покупець" за вироблену в Україні електроенергію з поновних джерел, заявила старша банкірка департаменту енергетики ЄБРР в Україні Ольга Єрьоміна. 

Борг ДП "Гарантований покупець" перед інвесторами у станції з ПДЕ становить 28,9 млрд грн і виникає переважно через недофінансування розвитку цієї галузі з боку НЕК "Укренерго", писав "Главком".

Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА) вважає, що держава має запустити "зелені" аукціони та встановити щорічну потребу в будівництві станцій поновної енергетики. Це дасть змогу інвесторам орієнтуватися на ці показники й залучати міжнародні інвестиції у проєкти, заявив голова правління УВЕА Андрій Конеченков.