Уніфікація тарифів на розподіл електроенергії не є економічно обґрунтованою – Ferrexpo

Рішення уніфікувати тарифи, ухвалене без урахування думки великих споживачів електроенергії, може завдати значної шкоди українській промисловості, заявили у Ferrexpo
Фото: gmk.center

Імовірна уніфікація тарифів на розподіл електроенергії, яку ініціювала Нацкомісія з енергетики, може значно зашкодити українській промисловості, оскільки витрати компаній на розподіл зростуть у п'ять разів. Про це GMK Center повідомила пресслужба компанії Ferrexpo.

У разі такого кроку це вп'ятеро збільшить витрати Ferrexpo на розподіл – що, зі свого боку, створить фінансовий тиск на підприємства групи й призведе до додаткових витрат у розмірі кількох сотень мільйонів гривень щороку за умови роботи активів на повній потужності.

"Ми вважаємо, що рішення уніфікувати тарифи, прийняте без урахування думки великих споживачів електроенергії, може завдати значної шкоди українській промисловості. У той час як в Україні є лише два класи енергоспоживання, у країнах ЄС їх зазвичай три або більше. І це логічно, адже вигідніше й дешевше постачати електроенергію на великі енергоспоживаючі об'єкти. Враховуючи, що Україна має рухатися в напрямку євроінтеграції, ідея об'єднати два класи виглядає несподіваною. Такий підхід не є економічно обґрунтованим і може призвести до серйозних негативних наслідків для української економіки", – заявили у Ferrexpo.

Контекст:

Зараз споживачів електричної енергії в Україні поділяють на два класи: перший клас – споживачі, які використовують електроенергію напругою 27,5 кВ (велика промисловість), і другий клас – усі інші споживачі. Однак промисловість використовує високовольтну електричну енергію, яка потребує значно менших витрат на розподіл для операторів системи розподілу.

Уніфікація тарифів на розподіл електроенергії суперечить європейській практиці ціноутворення, писав GMK Center. Як зазначають аналітики, уніфікація тарифу створює ризик збільшення дисбалансу в системі – адже відбудеться субсидування регульованих тарифів для населення коштом промисловості. Окрім того, Україна ризикує втратити конкурентоздатність експортерів, вважають автори статті.

НКРЕКП скасувала запланований на 17 липня розгляд рішення про встановлення єдиного тарифу на розподіл електроенергії. Голова національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Валерій Тарасюк розповів, що під час обговорення відповідного проєкту постанови не прозвучало аргументів "за". Також Тарасюк доручив напрацювати нормативно-правові акти для переходу на три класи напруги, як це передбачає європейська директива, якої Україна має дотримуватися.