Уніфікація тарифу на розподіл електроенергії йде врозріз із європейськими директивами, які імплементує Україна – експерт

Україна декларує об'єднання енергосистем, а за фактом виконує протилежну річ, заявив директор "Дніпроспецсталь – Енерго" Василь Гончарук
Фото: depositphotos.com

Уніфікація тарифу на розподіл електроенергії, запропонована Міністерством енергетики, суперечить європейським директивам, які Україна має впроваджувати, заявив директор "Дніпроспецсталь – Енерго" Василь Гончарук, коментуючи для Oboz.ua ініціативу Міністерства енергетики об'єднати два класи споживачів в один.

"Якщо це рішення буде прийнято, ми будемо думати вже не про нашу конкурентність, а про можливі простої на підприємствах. Ці простої – це падіння надходжень як у місцеві бюджети, так і в державний бюджет. Чи співмірні ці вимоги часу і можливі недоотримані кошти в бюджети? Питання риторичне", – заявив він.

Гончарук нагадав, що Україна активно підписує кліматичні угоди та інтегрується в енергетичну спільноту, яка передбачає поділ споживачів електроенергії навіть на більше класів, ніж є в Україні.

"Тобто ми декларуємо об'єднання енергосистем, а по факту виконуємо протилежну річ. Це питання для нас дуже болюче. І воно може стати тією останньою краплею, яка переповнить чашу нашої можливості працювати, утримувати колективи та сплачувати заробітні плати. Це може призвести для нас до плачевних наслідків, які в тій або іншій мірі будуть відображені й на бюджетоутворенні", – резюмував Гончарук.

Контекст:

Зараз споживачів електричної енергії в Україні поділяють на два класи: перший клас – споживачі, які використовують електроенергію напругою 27,5 кВ (велика промисловість), і другий клас – решта споживачів. Однак промисловість використовує високовольтну електричну енергію, яка потребує значно менших витрат на розподіл для операторів системи розподілу.

Уніфікація тарифів на розподіл електроенергії суперечить європейській практиці ціноутворення, писав GMK Center. Як зазначають аналітики, уніфікація тарифу створює ризик збільшення дисбалансу в системі – адже відбудеться субсидування регульованих тарифів для населення коштом промисловості. Окрім того, Україна ризикує втратити конкурентоздатність експортерів, вважають автори статті.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), скасувала запланований на 17 липня розгляд рішення про встановлення єдиного тарифу на розподіл електроенергії. Голова НКРЕКП Валерій Тарасюк розповів, що під час обговорення відповідного проєкту постанови не прозвучало аргументів "за". Також Тарасюк доручив напрацювати нормативно-правові акти для переходу на три класи напруги, як це передбачає європейська директива, якої Україна має дотримуватися.