"Вантажі тікають на автодороги". Асоціація добувних підприємств закликала "Укрзалізницю" знизити тарифи на перевезення вантажів

Компанія демонструє падіння прибутку на тлі рекордних тарифів і позитивної динаміки вантажних перевезень
Фото: depositphotos.com

Асоціація добувних підприємств (НАДПУ) звернулася до прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням вжити заходів щодо зниження тарифів на вантажні перевезення залізницею. У своєму листі, який є в розпорядженні редакції "РБК-Україна", НАДПУ наголошує на потребі оптимізації витрат "Укрзалізниці" замість чергового підвищення тарифів, яке може негативно вплинути на видобувну промисловість та обороноздатність країни.

"Добувачі та промисловці корисних копалин понесли чи не найбільші втрати через війну: величезна кількість гірничих об’єктів, ГЗК, ГМК опинилися якщо не під окупацією, то під регулярними обстрілами. Біля 40% добувних підприємств припинили свою роботу внаслідок бойових дій. Металургійна промисловість узагалі безповоротно втратила мінімум 40% потужностей", – нагадали в асоціації.

У НАДПУ також наголосили, що кожне додаткове фінансове навантаження, зокрема на логістичні витрати, може мати катастрофічні наслідки.

"Водночас із відкриттям морських портів спостерігається відчутне пожвавлення в залізничних вантажоперевезеннях. У першому півріччі 2024 року "Укрзалізниця" отримала доходи від вантажних перевезень на рівні 43 млрд грн (+17% до попереднього року) та +3,1 млрд грн прибутку. Неприпустимо замість підвищення ефективності залізничної монополії безконтрольно й безкінечно розширювати базу витрат і роздувати собівартість, систематично заганяючи стратегічне підприємство у збитки", – додали в НАДПУ.

Асоціація підкреслила, що рентабельність вантажних перевезень 2023 року становила +27%, а збиток від пасажирських перевезень очікують на рівні 20 млрд грн. Попри це, компанія досі не має конкретних планів з оптимізації витрат і підвищення продуктивності праці.

"Вантажі тікають із залізниці через високі тарифи на автомобільні дороги, і в керівництва існує єдиний план дій на цей випадок – підвищувати тарифи тим вантажам, які поки що залишилися. Але підняття залізничних тарифів зведе нанівець рекордні перевезення сировинних вантажів і залишить "Укрзалізницю" без додаткових надходжень", – зазначають у НАДПУ.

Зараз тарифи "Укрзалізниці" в доларах США в середньому в 1,5 раза вищі за довоєнні показники. Через це деякі підприємства вже не можуть працювати беззбитково й змушені знижувати виробничі показники, що призводить до втрат доходів "Укрзалізниці". Тим часом у країнах ЄС впроваджують тарифні стимули, спрямовані на підтримку залізничних перевезень.

"В Україні запровадження подібних стимулів також могло б стати ефективним інструментом для підтримки вітчизняного бізнесу та зміцнення економіки. Від цього виграє державний бюджет і стабільність національної валюти. Тому закликаємо надати доручення АТ "Укрзалізниця" вжити заходів, що будуть спрямовані на скорочення витрат і зниження тарифів на вантажні перевезення за рахунок збільшення обсягів вантажних перевезень. Ми впевнені, що цей крок сприятиме відновленню економічного потенціалу країни та зміцненню її обороноздатності", – резюмували в асоціації.

Контекст:

За підсумками першого півріччя 2024 року державна компанія "Укрзалізниця" відзвітувала про прибуток у розмірі 3,1 млрд грн. Попри позитивні результати в цей період, компанія прогнозує збитки в розмірі 2,7 млрд грн за підсумками року. Це вказано у фінансовому звіті "Укрзалізниці", на який посилається видання "Мінпром".

Видання зазначає, що компанія демонструє падіння прибутку на тлі рекордних тарифів і позитивної динаміки вантажних перевезень. За перше півріччя 2024 року прибуток зменшився на 1,7 млрд грн, хоча середньомісячний обсяг перевезень становив 15 млн тонн, що на 27% більше, якщо порівнювати з попереднім роком.