Гордон: Якщо влада України не почне щось робити для жителів Закарпаття, ми побачимо регіон у складі Угорщини

Гордон: Поки для угорців Закарпаття нічого не роблять, а обдирають їх, як липку, вони будуть дивитися в бік Угорщини, яка допомагає їм
Фото: Gordonua.com

Україна не звертала уваги на проблеми кримчан, що допомогло Росії анексувати півострів, а тепер не приділяє належної уваги проблемам угорців, які проживають у Закарпатті, чим користується Будапешт, уважає засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон.

Угорщина має територіальні претензії до України, і в разі, якщо Київ не зверне уваги на проблеми угорців, які проживають у Закарпатті, у майбутньому Україна може втратити цю територію, уважає журналіст, засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон.

В ефірі телеканала "112 Україна" він прокоментував запровадження в Угорщині посади урядового уповноваженого, відповідального за розвиток Закарпатської області.

"Якби Україна була сильною сьогодні, жодна країна не створювала б таких посад. Створюють такі посади, коли є чим поживитися, коли [сусідня] країна перебуває у важкій ситуації, насамперед економічній", – сказав Гордон.

На його думку, українська влада роками не звертала уваги на проблеми окремих регіонів.

"Почати треба з Криму. Що, у Києві не бачили, що там відбуваються процеси, які можуть спричинити відділення півострова? Бачили. А що, не розуміли, що не треба перегинати палку, що треба дати кримчанам більше економічних можливостей, щоб вони не дивилися в бік Росії, а цінували, що перебувають у складі України? Бачили, але нічого не робили – крали. Точно так само крали і крадуть далі на території, де компактно проживають угорці. А що, не знала Україна, що угорці, які [проживають в Україні], десятками тисяч отримували угорські паспорти? Знали. І нічого не робили", – підкреслив журналіст.

Посилаючись на інформацію, одержану від джерел у Польщі, Гордон розповів, що задовго до анексії Криму президент РФ Володимир Путін порушував тему поділу України.

"Люди [з Польщі], які були на переговорах із ним, розповіли, що років десять тому (я не беруся сказати точніше) він питав [у них]: "А як ви дивитеся на те, що ви заберете собі Галичину, Угорщина – Закарпаття, Румунія – Буковину, ну а ми підберемо інше, що погано лежить..." Тобто ці плани давно виношувалися", – сказав Гордон.

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, який робить антиукраїнські заяви, перебуває під впливом Росії, продовжив журналіст.

"Орбан перебуває в орбіті Путіна. Із його дій видно, що він агент впливу Росії. Підозрюю, що не безкорисливий... Він вороже налаштований щодо України, тому Україна негайно повинна показувати своє обурення [його заявами], МЗС має вручити ноту... Людям, що сидять у Києві та зайняті тотальним розкраданням, треба зрозуміти, що якщо вони не почнуть щось робити для жителів Закарпаття, то ми побачимо цей регіон у складі Угорщини", – уважає Гордон.

На його думку, Київ має дзеркально реагувати на дії Будапешта.

"Що заважає Україні зацікавитися проблемами української меншини в Угорщині (згідно з офіційною статистикою, в Угорщині проживає приблизно 5 тис. етнічних українців. Українські дипломати заявляли, що українською мовою в Угорщині навчається лише двоє дітей.  – "ГОРДОН"). Тобто потрібно діяти дзеркально... У будь-якому разі, українська влада має зрозуміти: щоб люди її любили, для них, чорт забирай, треба щось робити. Поки для угорців Закарпаття нічого не роблять, а обдирають їх, як липку, вони будуть дивитися в бік Угорщини, яка допомагає їм, робить дороги (уявіть, робить у Закарпатті!) тощо. Якщо Україна цього не зрозуміє, може бути повторення Криму", – припустив журналіст.

Відео: Дмитрий Гордон / YouTube

Поки Угорщина перебуває у складі Європейського союзу, жодних відверто провокаційних дій щодо України вона робити не буде, але все може змінитися, якщо ЄС розпадеться, упевнений журналіст.

"Станьте на місце керівництва Угорщини. Хотіли б ви отримати назад територію, яка була вашою до Другої світової війни? Звісно ж, хотіли б. Хоче цього більшість населення Угорщини? Звісно ж, хоче. Точно так само (я не сумніваюся!) німці хочуть отримати назад Калінінград – колишній Кенігсберг, а японці – Курильські острови і Сахалін. Тобто Орбан, на думку угорців, діє абсолютно правильно – як збирач земель, але поки Угорщина перебуває у складі Євросоюзу – це неможливо. Якщо раптом ЄС розпадеться (а я не впевнений у його життєздатності), для України з'явиться територіальна загроза", – резюмував журналіст.

Відео: Дмитрий Гордон / YouTube

Згідно з переписом населення, проведеним у 2001 році, в Україні проживає 151,5 тис. угорців, більшість – у Закарпатській області.

Відносини України та Угорщини погіршилися після ухваленого у вересні 2017 року Верховною Радою закону "Про освіту", який розширив використання української мови в навчанні. Угорщина висловила занепокоєння майбутнім угорської меншини в Україні. Закон уже набув чинності, але для врегулювання ситуації Київ запропонував продовжити термін імплементації мовної статті до 2023 року (ухвалений закон передбачає, що вона набуде чинності у 2020-му).

Українська сторона пояснювала, що в угорських школах Закарпаття українську мову викладали в таких мізерних обсягах, що після закінчення школи більшість молодих угорців практично її не розуміє. Отже, у них виникають проблеми під час вступу в українські університети та пошуку роботи.

Переговори між Києвом і Будапештом продовжаться. У МЗС Угорщини попередили, що через закон "Про освіту" Будапешт блокуватиме будь-яке подальше зближення України та ЄС.

У МЗС України цього тижня викликали тимчасового повіреного з питань Угорщини в Україні. Українські дипломати вимагали у нього роз'яснень щодо заснування в Угорщині посади уповноваженого, відповідального за розвиток Закарпатської області, а також стосовно останніх заяв Орбана – 28 липня він сказав, що не вірить у реалістичність прагнень України до членства в ЄС і НАТО. У відповідь у МЗС Угорщини заявили, що не Угорщина веде недружню політику проти України, а навпаки.