Байден відмовив у зустрічі прем'єру Грузії через антизахідний курс країни

Кобахідзе видалили зі списку запрошених на прийом Байдена через антизахідну риторику
Фото: ЕРА

Адміністрація президента США скасувала запрошення прем'єр-міністра Грузії Іраклія Кобахідзе на прийом, який президент Джо Байден традиційно проводить у Нью-Йорку для світових лідерів, котрі беруть участь у сесії Генеральної Асамблеї ООН. Про це 25 вересня повідомила грузинська служба "Голосу Америки" з посиланням на джерела в Білому домі й Конгресі.

За її даними, останні дії й заяви влади Грузії свідчать про "неповагу до демократії та волі грузинського народу, яка шокує". Рішення адміністрації Байдена було ухвалене після того, як на зустрічі з американськими дипломатами офіційний Тбілісі "не дав американській адміністрації надії" на зміну політичного курсу, ідеться в повідомленні.

Посольство США в коментарі для Civil Georgia заявило, що Білий дім відмовився від зустрічі з грузинською делегацією через "антидемократичні дії влади Грузії, дезінформацію про США і Захід".

Інформацію про те, що Кобахідзе видалили зі списку запрошених на прийом Байдена, підтвердили радіо "Эхо Кавказа" високопоставлений представник Білого дому і джерело в Конгресі. Видання зазначає, що вся адміністрація США відмовилася від усіх зустрічей із грузинською делегацією, зокрема – радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван.

Контекст:

14 травня парламент Грузії ухвалив у третьому, остаточному читанні законопроєкт про "іноагентів". Напередодні це спровокувало масові акції протесту. Один із лідерів керівної партії "Грузинська мрія" Мамука Мдінарадзе заявляв, що документ нібито відповідає європейським стандартам. Його розкритикували в ЄС і США, але похвалили в РФ.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала на документ вето. 28 травня парламент Грузії остаточно затвердив закон, подолавши вето президентки. 28 травня Зурабішвілі запропонувала громадянам країни провести референдум щодо цього. За її словами, референдум буде присвячений тому, чого хоче населення Грузії – "європейського майбутнього чи російського рабства".

Відкликати закон про "іноагентів" закликали Грузію верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель і Єврокомісія. За даними ЗМІ, ЄС заморозить заявку Грузії на вступ, якщо закон про "іноагентів" набуде чинності.

Ухвалений у Грузії закон "Про прозорість іноземного впливу" є відступом від кроків, викладених у рекомендації комісії з надання країні статусу кандидата у члени Євросоюзу. Про це йдеться у висновках Європейської ради, опублікованих 27 червня на сайті організації.