"Байдуже, що говорить цей агресор!" Глава ОП відреагував на вимоги Путіна щодо "реалій на полі бою"

Єрмак: Ми не можемо будувати мирну пропозицію під впливом тих, хто хотів цієї війни
Фото: president.gov.ua

Україна не може формувати пропозицію щодо миру під тиском країни-агресора РФ і її нелегітимного президента Володимира Путіна. Таку думку глава Офісу президента України Андрій Єрмак висловив в інтерв'ю Corriere della Sera, яке опублікували 27 жовтня.

Єрмак сказав про це, коли журналіст згадав нещодавню вимогу Путіна щодо того, що на переговорах мають враховувати "реалії, які складаються на полі бою". Представник ЗМІ поцікавився, як Україна може сподіватися на проведення другого Глобального саміту миру, поки її позиції і позиції РФ "такі далекі" одна від одної.

Єрмак спочатку згадав перший саміт миру, який відбувся у Швейцарії. Він наголосив, що там 96 країн підтвердили принцип визнання міжнародних кордонів проти захоплення земель силою. Журналіст знову запитав про позицію Путіна.

"Мені байдуже, що говорить цей агресор! Ми не можемо будувати мирну пропозицію під впливом тих, хто хотів цієї війни", – відреагував глава ОП.

За його словами, Україна буде готова провести саміт миру, коли почуватиметься сильною, а також матиме підтримку Глобального Півдня для переговорів із РФ.

Коли саме це відбудеться, Єрмак не знає. Однак, додав він, Україна планує зробити це, "коли будуть відповідні умови, сподіваємося, якнайшвидше".

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Переговори про закінчення війни Україна й Росія вели на рівні делегацій. У лютому – березні відбулося чотири очні раунди (останній – 29 березня в Туреччині). Окрім того, делегації зустрічалися у відеоформаті.

Проте згодом переговорний процес припинили, бо з російської сторони немає конкретики, яку можна було б обговорювати, пояснювали в Офісі президента України 17 травня того самого року. Президент США Джо Байден 31 травня заявив, що переговори України з Росією "зайшли у глухий кут" не з провини Києва. РФ 2022 року неодноразово висувала Україні вимогу капітуляції, пізніше – наполягала на переговорах за Стамбульськими домовленостями.

Президент України Володимир Зеленський 21 жовтня 2024 року сказав, що відкрити шлях до переговорів із Москвою може припинення ударів РФ по енергетиці й портах України.