Складно три роки продовжувати боротьбу, тому Україна працює над переговорами – глава ОП

Єрмак заявив, що операція в Курську продемонструвала слабкість РФ
Фото: president.gov.ua

Операція сил оборони в Курській області РФ продемонструвала слабкість країни-агресора. Про це глава Офісу президента Андрій Єрмак заявив в опублікованому 27 жовтня інтерв'ю Corriere della Sera.

На запитання журналіста "Чи був Курськ гарною ідеєю?" він відповів: "Безумовно".

"Наше військове керівництво ухвалювало рішення з урахуванням ситуації, і я думаю, що воно мало рацію. Курськ зруйнував російський наратив і поставив під сумнів силу [нелегітимного президента РФ Володимира] Путіна", – сказав Єрмак.

Він зазначив, що, попри складне становище на фронті, Україна готова боротися і "ніхто не готовий здаватися". Водночас глава ОП визнав потребу мирної комунікації для припинення вогню.

"Так, після трьох років складно й далі боротися. Я це добре знаю. Тому ми працюємо над переговорами", – підсумував глава ОП.

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Переговори про закінчення війни Україна і Росія вели на рівні делегацій. У лютому – березні відбулося чотири очні раунди (останній – 29 березня в Туреччині). Окрім того, делегації зустрічалися у відеоформаті.

Однак згодом переговорний процес припинили, бо з російської сторони немає конкретики, яку можна було б обговорювати, пояснювали в Офісі президента України 17 травня того самого року. Президент США Джо Байден 31 травня заявив, що переговори України з Росією "зайшли у глухий кут" не з провини Києва. РФ 2022 року неодноразово вимагала від України капітуляції, пізніше – наполягала на переговорах за Стамбульськими домовленостями.

Президент України Володимир Зеленський 21 жовтня 2024 року сказав, що відкрити шлях до переговорів із Москвою може припинення ударів РФ по енергетиці й портам України.