"Чекаємо сьогодні важливих рішень". Зеленський розповів, із ким зустрічатиметься на саміті G7, і підтвердив, що підпише угоди зі США та Японією

Зеленський і Байден підпишуть "безпрецедентну", за оцінкою українського лідера, угоду про гарантії безпеки для України
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський розпочинає серію зустрічей на полях саміту лідерів "Великої сімки" в Італії. Про це глава Української держави повідомив 13 червня в Telegram.

За словами Зеленського, саме Україні, її оборонній та економічній стійкості буде присвячено більшу частину порядку денного саміту G7.

"І ми чекаємо сьогодні важливих рішень. Головні теми для нас – розвиток коаліції винищувачів, пришвидшення навчання пілотів, прискорене постачання літаків. Розбудова української системи ППО на основі найпотужніших західних комплексів і нарощування далекобійних спроможностей", – написав український лідер.

Він також очікує, що на зустрічі "Великої сімки" буде затверджено формат використання російських активів на користь України, зокрема для розвитку ОПК країни та спільного виробництва зброї.

"Сьогодні я візьму участь у засіданні "Групи семи" і проведу серію двосторонніх зустрічей: із господаркою саміту, головою Ради міністрів Італії Джорджею Мелоні, прем'єр-міністрами Канади та Великобританії Джастіном Трюдо та Ріші Сунаком, президентом Європейської ради Шарлем Мішелем і директоркою –  розпорядницею МВФ Крісталіною Георгієвою", – перерахував Зеленський.

Він підтвердив, що під час зустрічей із президентом США Джо Байденом і прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісідою підпише двосторонні угоди про безпеку.

"Документ зі Сполученими Штатами буде безпрецедентним, як і належить лідерам підтримки України", – заявив президент.

Контекст:

У червні 2023 року Зеленський заявив, що в Києві розуміють, що під час війни Україна не зможе стати членом Альянсу, але їй потрібні юридичні гарантії безпеки на шляху до НАТО.

Країни G7 (США, Німеччина, Японія, Франція, Канада, Італія та Великобританія), а також Євросоюз 12 липня ухвалили декларацію про підтримку України з гарантіями безпеки на полях саміту НАТО у Вільнюсі. У разі майбутнього збройного нападу Росії "Велика сімка" пообіцяла надати Україні зброю, військову техніку та економічну допомогу, а також покласти економічні та інші витрати на Росію.

До декларації G7 про гарантії безпеки для України приєдналося 32 країни, повідомив Зеленський 30 січня 2024 року. Україна планує підписати конкретні двосторонні угоди з кожним із союзників, пояснювали в Раді національної безпеки і оборони України.

Зараз Україна підписала гарантії безпеки з Великобританією, Німеччиною, Францією, Данією, Італією, Канадою, Нідерландами, Фінляндією, Латвією, Іспанією, Бельгією, Португалією, Швецією, Ісландією і Норвегією.

1 травня Зеленський розповідав, що Україна готує ще сім угод щодо гарантій безпеки, зокрема зі США.