Депутати Європарламенту закликали Зеленського ветувати закон про е-декларування

Повернути в Раду закон про електронне декларування закликали Зеленського дев'ятеро депутатів Європарламенту
Фото: EPA

Дев'ятеро депутатів Європейського парламенту закликали президента України Володимира Зеленського повернути в Раду закон про електронне декларування з вимогою негайно відкрити реєстр декларацій чиновників. Про це повідомив депутат Європарламенту від Німеччини Міхаель Галер, опублікувавши 7 вересня в X (колишній Twitter) текст звернення.

Окрім того, депутати Європарламенту закликали президента України накласти вето на законопроєкт №9587-д, який Рада також ухвалила 5 вересня.

Він має "шкідливу правку" – "у разі брехні в декларації на суму до 1,3 млн грн порушнику загрожує штраф від 17 тис. грн, після сплати якого він не вважатиметься таким, що притягувався до відповідальності", зазначила в Telegram громадська організація "Фундація Dejure".

6 вересня на сайті президента України зареєстрували петицію, закликавши Зеленського накласти вето на закон про е-декларування та повернути його в парламент із вимогою відкрити реєстр майнових декларацій чиновників. Станом на 1.00 8 вересня її підтримало понад 79 тис. осіб.

Президент України розглядає петиції, якщо вони набирають щонайменше 25 тис. підписів протягом не більше ніж трьох місяців від дня їх опублікування.

Контекст:

Доступ до публічної частини реєстру декларацій Національне агентство з питань запобігання корупції обмежило 24 лютого 2022 року, у день повномасштабного вторгнення Росії в Україну, для "максимального посилення захисту особистих даних декларантів".

У травні 2022 року НАЗК пояснило, що під час воєнного стану необов'язково подавати декларації будь-якого виду, а після завершення війни "у посадовців є ще три місяці на подання декларації без порушення вимог строку".

Відновити електронне декларування закликали, зокрема, посли країн "Великої сімки" і посол ЄС. Посли G7 заявляли, що це дасть змогу запобігти корупції та зміцнить довіру громадян до влади.

За словами голови пропрезидентської парламентської фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, Рада 5 вересня проголосувала за "гібридний формат декларування" на "прохання декларантів із прифронтових громад". Він зазначив, що депутати "зробили норму, згідно з якою декларант може добровільно відкрити свою декларацію для всіх людей, а не тільки для перевіряючих органів".

Зеленський 6 вересня заявив, що ухвалить рішення щодо закону про електронне декларування після консультацій із віцепрем'єркою з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольгою Стефанішиною.