Екскомандувач НАТО в Європі Кларк: Завдання вступу України в НАТО треба в найкоротші строки довести до пуття G

На саміті НАТО оголосили про неминучий вступ України в НАТО, нагадав Кларк
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com

Колишній командувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Веслі Кларк заявив в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону, що завдання вступу України в Альянс треба вирішити у найкоротший строк.

Гордон запитав екскомандувача НАТО в Європі, чи потрібна Україна Альянсу та чи стане вона членом Північноатлантичного союзу.

"На саміті НАТО оголосили про неминучий вступ України в НАТО. Такі прості висловлювання мають певний ефект, але не мають юридичної сили, – відповів Кларк. – Тому я вважаю, що завдання вступу України в НАТО ще залишається довести до пуття, і це треба зробити в найкоротші строки".

Контекст:

30 вересня 2022 року – після того, як нелегітимний російський президент Володимир Путін оголосив про анексію окупованої території України, – глава Української держави Володимир Зеленський повідомив, що Україна подає заявку в НАТО за прискореною процедурою.

За рік після початку повномасштабного російського вторгнення, у липні 2023 року, країни – члени НАТО спростили шлях для вступу України у блок, проте офіційного запрошення в Альянс Києву не надали.

У підсумковій декларації саміту НАТО, який відбувся 9–11 липня 2024 року у Вашингтоні (США), зазначено, що "майбутнє України – в НАТО".

1 жовтня FT написала, що президент США Джо Байден може спробувати просунути статус заявки України на членство в НАТО до кінця строку своїх повноважень.

Україна зараз ближча до НАТО, ніж будь-коли раніше, заявив 3 жовтня під час візиту в Київ новий генсек Альянсу Марк Рютте.