Глава НАЗК: Кубраков і Резніков – єдині з високопосадовців, хто подав декларації і за 2021-й, і за 2022 рік

Олександр Новіков: Ми сподіваємося, що Верховна Рада нарешті відновить декларування
Фото: biz.censor.net

Декларації за 2021-й і 2022 рік добровільно подали лише двоє високопосадовців – міністр оборони України Олексій Резніков і міністр інфраструктури України Олександр Кубраков. Про це повідомив в інтерв'ю "БізнесЦензор" глава Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков.

"Кубраков і Резніков – єдині з високопосадовців, хто подав декларації і за 2021-й, і за 2022 рік. Добровільно декларації про майновий стан за 2021 рік подало 45 народних депутатів, а за 2022 рік – 30 обранців. У Кабінеті Міністрів декларації за 2021-й подало п'ять членів уряду (Кубраков Олександр, Резніков Олексій, Рябікін Павло (ексміністр), Ткаченко Олександр (ексміністр), Шкарлет Сергій (ексміністр), а за 2022 рік – чотири, зокрема два колишні міністри (Кубраков Олександр, Резніков Олексій, ексміністри Рябікін Павло та Шкарлет Сергій)", – повідомив Новіков.

Також він зазначив, що в Офісі президента добровільно подали декларацію за 2021 рік троє осіб – це заступники глави ОП Андрій Сибіга, Ростислав Шурма та Олег Татаров, а за 2022 рік – ніхто. Олексій Кулеба, який із січня став заступником глави ОП, подав декларацію за 2021 рік як голова Київської ОВА. У Конституційному Суді за 2021 рік декларації подало двоє суддів КС, а за 2022 рік – один. Голови ОВА: за 2021 рік – семеро, за 2022 рік – троє.

У матеріалі зазначають, що під час війни обов’язкове декларування зупинено. Тому перевірити на доброчесність 100% чиновників неможливо. Проте посадовці можуть добровільно декларувати свої доходи і майно за минулі роки. 

"Зараз перевірки не проводяться, бо призупинене декларування, і корупціонери можуть заходити на посади у державі. Через це й відбуваються корупційні скандали. Тому ми сподіваємося, що Верховна Рада нарешті відновить декларування", – наголосив Новіков.

Контекст:

Доступ до публічної частини реєстру декларацій НАЗК обмежило 24 лютого 2022 року, у день повномасштабного вторгнення Росії в Україну, для "максимального посилення захисту особистих даних декларантів".

У травні 2022 року НАЗК пояснило, що під час воєнного стану не обов'язково подавати декларації будь-якого виду, а після завершення війни "в посадовців є ще три місяці на подання декларації без порушення вимог строку".

Відновити електронне декларування закликали, зокрема, посли країн "Великої сімки" і посол ЄС. Посли G7 заявляли, що це дасть змогу запобігти корупції і зміцнить довіру громадян до влади.

Законопроєкт про відновлення електронного декларування в Раді зареєстрували 26 липня. За словами одного з ініціаторів документа, голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамії, посадовці (окрім військових і схожих посад у секторі оборони) мають подати раніше не подані декларації за 20212022 роки протягом 90 днів із моменту набуття законом чинності.

27 липня Рада ухвалила за основу законопроєкт про відновлення електронного декларування.