Єрмак обговорив із Расмуссеном просування України до НАТО. Ексгенсек зазначив, що членство в Альянсі має поширюватися на всі території України

Єрмак та Расмуссен обговорили внесок України в євроатлантичну безпеку, зазначили в ОП
Фото: president.gov.ua

Глава Офісу президента України Андрій Єрмак 2 грудня провів телефонну розмову із 12-м генсеком НАТО Андерсом Фогом Расмуссеном. Про це проінформував пресцентр ОП.

Зазначено, що Єрмак та Расмуссен погодилися з тим, що "стійка міжнародна підтримка України має критичне значення" для досягнення перемоги України у війні проти країни-агресора РФ.

"Співрозмовники обговорили спільну роботу із просування України на шляху до НАТО та внесок нашої держави в євроатлантичну безпеку", – ідеться у повідомленні.

Як зазначили в ОП, Расмуссен під час розмови акцентував на важливості якнайшвидшого вступу України в НАТО.

"Він наголосив, що членство в Альянсі має поширюватися на всі території України з повною повагою до її державного суверенітету та територіальної цілісності", – ідеться у повідомленні.

Расмуссен та Єрмак є співголовами міжнародної робочої групи з питань гарантій безпеки для України.

У статті The Guardian у листопаді Расмуссен запропонував запросити Україну в Альянс, але так, щоб ст. 5 Вашингтонського договору не поширювалася на тимчасово окуповані РФ українські території. Водночас він заперечив, що цей крок заморозить конфлікт і територію України буде віддано країні-агресору Росії.

Расмуссен зазначив, що в історії є не зовсім точний прецедент: коли Західна Німеччина приєдналася до Альянсу в 1955 році, ст. 5 поширювалася тільки на її територію, але не на територію Східної Німеччини.

У розмові з Єрмаком ексгенсек НАТО наголосив, що наведена ним у статті The Guardian аналогія із ФРН "не повинна сприйматися як підрив базового принципу поваги до територіальної цілісності України", Расмуссена цитує пресцентр ОП.

Контекст:

На тлі окупації Криму Росією та збройного конфлікту на Донбасі у 2014 році Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає відмову України від позаблоковості. Протягом останніх років Україна прагнула членства в НАТО, курс на вступ в Альянс зафіксовано у її Конституції.

У 2018 році НАТО визнав за Україною статус країни-аспіранта – кандидата на членство в Альянсі, у 2020 році Україна набула статусу партнера розширених можливостей.

14 червня 2021 року у Брюсселі відбувся саміт НАТО, у підсумковому комюніке якого вказано, що Альянс підтримує вступ України в НАТО. Однак плану дій щодо членства Україні не надали.

У підсумковому документі саміту НАТО, який відбувся у Вільнюсі 11–12 липня 2023 року, ідеться, що Україні для вступу у блок уже не потрібен план дій щодо членства, але поки в ньому немає запрошення в Альянс. "Ми будемо готові надіслати Україні запрошення на вступ в Альянс, коли союзники погодяться із цим і буде виконано відповідні умови", – ідеться у комюніке.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що попередньою умовою для початку переговорів про членство України в НАТО має стати її перемога й у цьому Україні допомагають члени Альянсу.