Кулеба про Китай: Знаємо набагато більше, ніж говорили публічно

Для України очевидно, що саміт миру у Швейцарії буде успішним, зазначив Кулеба
Фото: EPA

Глава українського МЗС Дмитро Кулеба заявив в інтерв'ю New Statesman, яке опублікували 11 червня, що Київ хоче вести діалог із Пекіном, але Україна не та країна, котра "буде погоджуватися на компроміси щодо питань, які мають життєво важливе значення для її існування".

2 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що Китай умовляє інші країни не їхати на Глобальний саміт миру у Швейцарії і за підтримки країни-агресора РФ Пекіном війна триватиме довше.

"Ми знаємо набагато більше, ніж говорили [публічно], скажу так", – прокоментував заяви Зеленського Кулеба.

За його словами, під час перших із початку повномасштабної війни політичних консультацій із КНР на рівні МЗС Пекіну передали послання: "Ми поважатимемо вас, ми відводимо вам важливу роль. Але будь-яка ініціатива, яка виходить від вас, не має підривати життєво важливі національні інтереси України".

Відповідаючи на запитання, чи є в Києва інформація про те, що Китай разом із РФ намагаються саботувати мирну конференцію у Швейцарії, Кулеба відповів, що в України "багато інформації, можливо, більше, ніж хотів би знати".

Але, як вказав український міністр, є дипломатія "на поверхні", а є дипломатія "під поверхнею".

Кулеба зазначив, що для України очевидно, що саміт у Швейцарії буде успішним, але "якщо комусь не подобається наша ініціатива, це не означає, що хтось має право зірвати цей саміт". Київ "надсилає цей сигнал дуже чітко", додав глава МЗС.

Контекст:

У швейцарському Бюргенштоку 15–16 червня відбудеться саміт миру, під час нього обговорюватимуть три пункти формули миру – ядерну безпеку, продовольчу безпеку і звільнення військовополонених та українських дітей, яких викрала Росія. Як наголошували в Офісі президента України, Київ наполягав, щоб країни-агресора Росії на першому саміті не було.

2 червня Зеленський повідомив, що участь у саміті миру підтвердило понад 100 держав і міжнародних організацій. За його словами, РФ шантажує деяких лідерів і намагається заблокувати участь деяких країн.

Після звинувачень Зеленського стосовно КНР у китайському МЗС заявили, що Пекін ніколи не "розпалював полум'я" російсько-української війни.

11 червня Китай, який відмовився брати участь у Глобальному саміті миру у Швейцарії, запропонував провести "справжню" мирну конференцію за участю України й Росії.

Того самого дня ЗМІ повідомили, що кількість країн і організацій, які підтвердили свою участь у саміті миру, знизилася з 93 до 78.