Луценко повідомив про затримання двох фігурантів справи про ОЗУ Януковича

Луценко повідомив, що фігурантам справи про відмивання грошей Януковича хочуть призначити заставу у розмірі 1 млрд грн
Фото: Юрій Луценко / Facebook

Генпрокурор України Юрій Луценко повідомив, що затриманим у справі екс-президента Віктора Януковича Ігнатченко і Фролову 31 січня суд обере запобіжний захід.

У справі щодо організованого злочинного угруповання (ОЗУ) екс-президента Віктора Януковича в Україні затримано "Н. Ігнатченко і О. Фролова", яких підозрюють у відмиванні через підконтрольні підприємства-нерезиденти коштів, одержаних членами ОЗУ. Про це заявив у Facebook генпрокурор Юрій Луценко.

"Сьогодні їм обирається запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або застави у розмірі 1 млрд грн", – заявив генпрокурор.

Наталія Ігнатченко, згідно з даними, опублікованими на сайті Національного банку України, є головою наглядової ради "Вернум банку" і єдиною власницею фінустанови через ТОВ "Люкс-Інфо".

"Наші гроші" в липні 2015 року повідомили, що у звіті ревізійної комісії про виведення "Укрнафтою" 3,3 млрд грн прибутку у 2014 році на структури "Привату" фігурує прописане у Дніпрі ТОВ "Український завод понадвеликогабаритних шин". Засновником цього підприємства є кіпрська "Маніта Інвестментс Лімітед", директор якої – Олександр Фролов.

Сьогодні Луценко повідомив, що ГПУ оголосила в розшук колишнього прем'єр-міністра України Миколу Азарова та екс-голову Національного банку України Сергія Арбузова.

Азаров був прем'єром України з 2010-го до 2014 року. Після зміни влади у 2014 році він покинув країну і зараз проживає в Росії.

Щодо Азарова в Україні розслідують кілька кримінальних проваджень, пов'язаних із розтратою державних коштів. Він фігурує, зокрема, у справі про розкрадання бюджетних грошей під час створення урядової телекомунікаційної мережі спецпризначення на потужностях "Укртелекому" і у справі про незаконне відчуження військової техніки. Екс-прем'єра занесено до санкційних списків США і ЄС.

Арбузов у 2010–2012 роках очолював НБУ, потім до 2014 року був першим віце-прем'єром. Щодо нього також проводять кілька розслідувань. Зараз він переховується в Російській Федерації.