Порошенко остаточно програв справу за позовом до Зеленського, пов'язаним із "плівками Медведчука"

Порошенко не зміг виграти позов до Зеленського: Верховний суд поставив у справі крапку
Фото: Петро Порошенко / Facebook

Велика палата Верховного суду ухвалила остаточне рішення щодо позову п'ятого президента України Петра Порошенка до чинного глави держави Володимира Зеленського щодо "плівок Медведчука". Про це повідомляють у постанові Великої палати Верховного суду від 19 жовтня.

До цього Верховний Суд України 12 вересня закрив справу й відмовив у задоволенні позову Порошенка, який просив визнати протиправною бездіяльність Зеленського щодо "плівок Медведчука".

Бездіяльність полягала, на думку позивача, у тому, що Зеленський не оприлюднив наявної в нього інформації про Порошенка, яка становить суспільний інтерес. Експрезидент вимагав оприлюднити інформацію про відомі чинному главі держави бізнес-зв'язки Порошенка з колишнім народним депутатом Віктором Медведчуком, якого обвинувачують в Україні в держзраді.

Велика палата ВС змінила рішення суду першої інстанції лише в мотивувальній частині, а в іншій частині рішення залишили без змін, тобто справу за позовом закрито, вимог Порошенка не задоволено. Постанова є остаточною, її не можна оскаржити.

Контекст:

Позов Порошенко подав 20 серпня 2021 року. Він стосується інтерв'ю Зеленського каналу "1+1" від 24 червня, у якому президент коментував так звані плівки Медведчука (у них фігурує людина з голосом, схожим на голос голови політради "Опозиційної платформи – За життя" Віктора Медведчука), зокрема закупівлю Україною вугілля з ОРДЛО.

"Багато різної було інформації від СБУ, від розвідки і просто багато всього. Ми просто розуміємо, як усе відбувалося, ми розуміємо, що з терористами й сепаратистами пан Медведчук торгував, заробляв разом із п'ятим президентом [України Петром Порошенком] чи його людьми... Коли я говорю, що вважаю, що, імовірно, разом із колишнім президентом вони це робили й заробляли, я думаю, що не на порожньому місці я це говорю", – заявив у тому інтерв'ю Зеленський.

Порошенко вимагав у суду визнати протиправною бездіяльністю той факт, що Зеленський не оприлюднив інформації, яка б підтверджувала причетність п'ятого президента України до торгівлі з бойовиками. Також Порошенко просив суд зобов’язати Зеленського оприлюднити цю інформацію.

20 грудня 2021 року стало відомо, що Порошенка повідомили про підозру у справі щодо постачання вугілля з ОРДЛО. На два місяці раніше підозру в цій справі дістав Медведчук.