Путін не поїде на саміт G20, хоча в нього і "прекрасні дружні стосунки" із президентом Бразилії

Бразилія, згідно з ордером МКС, мала заарештувати Путіна, у разі його приїзду на саміт G20
Фото: kremlin.ru

Нелегітимний російський президент Володимир Путін повідомив на зустрічі зі ЗМІ 18 жовтня, що не візьме участі у саміті G20, який за місяць відбудеться в Ріо-де-Жанейро (Бразилія), його цитує сайт Кремля.

В Офісі генпрокурора України раніше заявляли, що Бразилія, згідно з ордером Міжнародного кримінального суду, має заарештувати Путіна, якщо він приїде на саміт.

Путін, відповідаючи на запитання, чи боїться він арешту в Бразилії, сказав, що "такі рішення дуже легко обійти".

"Досить підписати міжурядову првову угоду, і все. І юрисдикція Міжнародного кримінального суду буде обмежена", – зазначив Путін.

За його словами, у РФ із Бразилією "дуже добрі, гарні відносини, надійні і стабільні протягом багатьох років, десятиліть".

"У мене із президентом [Луїсом Інасіо] Лулою [да Сілвою] прекрасні дружні стосунки. Що ж я спеціально туди приїду, щоб, значить, порушити нормальну роботу цього форуму? – зазначив Путін. – Навіть якщо відкинути цей самий МКС, розмови будуть тільки про це, фактично зірвемо роботу "двадцятки". Навіщо?"

Путін додав, що у РФ знайдуть того, хто представить її інтереси у Бразилії на саміті G20.

Контекст:

17 березня 2023 року МКС видав ордер на арешт Путіна і російської дитячої омбудсменки Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих районів України в Росію. Зараз у Путіна офіційний статус підозрюваного, зазначили в Офісі генпрокурора України.

Спікер Кремля Дмитро Пєсков, коментуючи рішення МКС, заявив, що у Кремлі "саму постановку питання вважають обурливою і неприйнятною". Однак головний прокурор МКС Карім Хан 17 березня заявив, що Путін може постати перед судом, незважаючи на аргументи Москви про те, що на Росію не поширюються рішення МКС.

ПАР запрошувала Путіна на 15-й економічний саміт БРІКС у серпні. Ця країна ратифікувала Римський статут і мала заарештувати Путіна у разі його приїзду, проте президент ПАР Сіріл Рамафоса протягом кількох місяців намагався знайти можливе рішення, зазначало видання The Moscow Times. ЗМІ писали, що країна вела переговори з росіянами про те, щоб Путін брав участь у саміті за допомогою Zoom, щоб уникнути необхідності арешту.

Крім того, Путіна запрошували в Мексику на інавгурацію новообраної президентки країни Клаудії Шейнбаум 1 жовтня 2024 року. Оскільки Мексика також перебуває під юрисдикцією МКС, Путін призначив свого делегата, який мав представити його на заході.

Бразилія як держава – учасник Римського статуту зобов'язана заарештувати Путіна у разі його приїзду на саміт G20, заявляли в ОГП.