В Офісі президента заперечили причетність України до підриву "Північних потоків"

В Офісі президента спростували звинувачення України у причетності до підривів "Північних потоків"
Фото: EPA

Радник очільника Офісу президента Михайло Подоляк заперечив причетність України до підриву російських "Північних потоків" у Балтійському морі. Про це 15 серпня він сказав у коментарі агентству Reuters.

Подоляк наголосив, що Україна не дістала б жодної стратегічної або тактичної переваги від інциденту. 

"Такий акт можуть здійснити тільки за наявності великих технічних і фінансових ресурсів. І хто володів усім цим під час підриву? Тільки Росія", – сказав Подоляк.

Контекст:

"Північні потоки" – газогони між Росією й Німеччиною, які пролягають дном Балтійського моря. Перший "Північний потік" потужністю 55 млрд м&³3; газу на рік сьогодні зупинений. "Північний потік – 2" аналогічної потужності збудований і готовий до експлуатації, але не почав працювати через санкційні обмеження.

У ніч на 26 вересня 2022 року в економічній зоні Данії зафіксували витік на одній із гілок магістралі "Північний потік – 2". Пізніше схожі витоки зафіксували на обох гілках першого "Північного потоку". Незадовго до виявлення витоків шведські й данські сейсмологічні станції зафіксували підводні вибухи.

Міністри оборони Данії, Швеції, Норвегії, Фінляндії та Ісландії назвали те, що сталося, диверсією. Країни, яких торкнувся інцидент, розпочали розслідування. На місці події виявили сторонні предмети, повідомили у службі держбезпеки Швеції. Аналіз підтвердив залишки вибухових речовин на них.

Президент Росії Путін заявив, що пошкодження газогонів "Північний потік" і "Північний потік – 2" організували західні країни, а США "є головним вигодонабувачем". Західні країни свою причетність до інциденту заперечують. В Офісі президента України вважають, що диверсія на газогонах була вигідна Росії.

На початку 2024 року Данія і Швеція припинили розслідування вибухів на "Північних потоках", не назвавши винуватців інциденту.

14 серпня 2024 року прокуратура Німеччини видала ордер на арешт українця через підрив "Північного потоку".