Залужний відмовився коментувати слова Червінського про дозвіл на проведення операції із захоплення російського літака

Червінський розповів, що спочатку Залужний (на фото) нібито дав усний дозвіл, а потім і письмову санкцію на спецоперацію із захоплення російського літака
Фото: Валерій Залужний / Facebook

Ексголовком ЗСУ, а зараз посол України у Великобританії Валерій Залужний відмовився прокоментувати слова ексрозвідника Романа Червінського про те, що нібито він давав дозвіл на проведення операції із захоплення російського літака у липні 2022 року. Про це йдеться у листі, підписаному Залужним, який посольство України в Лондоні надіслало на запит hromadske.

"У відповідь на ваш запит на інформацію про надання відомостей щодо припущень, висловлених в інтерв'ю Р. Червінського, у межах компетенції повідомляємо таке... посольство України у Великобританії не володіє інформацією щодо порушеного у вашому запиті питання", – ідеться в тексті листа.

Тому посольство "має право відмовити у задоволенні запиту", додали у диппредставництві.

В інтерв'ю "Українській правді", опублікованому 29 липня, Червінський розповів, що спочатку Залужний нібито дав усний дозвіл перевірити можливість здійснення спецоперації із захоплення російського літака, пілот якого погодився передати його Україні. Потім тодішній головком ЗСУ дав письмову санкцію про свою згоду, проте після розформування військової частини Червінського у серпні 2022 року документ знищили, додав ексрозвідник.

Контекст:

Червінський працював у департаменті контррозвідки СБУ, де керував спецоперацією із затримання фігуранта справи про аварію малайзійського літака Boeing 777, колишнього начальника "бригади протиповітряної оборони ДНР" Володимира Цемаха.

2019 року він перейшов на службу в ГУР, де, зокрема, займався операцією із затримання вагнерівців у Білорусі. 2021 року Червінського й інших причетних до цієї спецоперації розвідників звільнили з ГУР.

21 квітня 2023 року Червінському оголосили про підозру у справі обстрілу російськими окупантами аеродрому Канатове в Кіровоградській області. Обстріл стався 23 липня 2022 року і, за даними слідства, його спровокували самовільні дії окремих військовослужбовців, які вирішили провести спецоперацію із заволодіння літаком повітряно-космічних сил РФ. Із квітня Червінський перебував у СІЗО.

17 липня 2024 року Червінський вийшов із СІЗО після внесення за нього застави п'ятим президентом, нардепом від "Євросолідарності" Петром Порошенком. Однак наступного дня суд відправив Червінського під домашній арешт в іншій справі – про хабарництво.