Обстріл аеродрому Канатове. Червінський заявив, що Залужний дав письмову згоду на проведення операції із захоплення літака РФ 2022 року

Червінський заявив, що СБУ й Повітряні сили також не мали заперечень проти операції із захоплення літака
Скріншот: Shuster online / YouTube

Розвідник Роман Червінський, який півтора року провів у СІЗО в межах кримінальної справи про обстріл аеродрому Канатове, заявив в інтерв'ю "Українській правді", опублікованому 29 липня, що ексголовнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний у липні 2022 року дав згоду на проведення операції із захоплення російського літака.

За словами Червінського, спочатку Залужний дав усний дозвіл для того, щоб перевірити можливість здійснення спецоперації із захоплення російського літака, пілот якого погодився його передати Україні. Потім він дав письмову санкцію про свою згоду, проте після розформування військової частини Червінського в серпні 2022 року документ знищили, сказав ексрозвідник.

"Коли Залужний підписував цю санкцію, то паралельно написав лист до СБУ, у якому просив із метою проведення спільних заходів відрядити їхнього співробітника, щоб він зайшов у групу і виконував свою частину роботи. Цей документ залишився, він у справі є. СБУ довго його не показувала, казала, що його не існує, що співробітник не був відряджений і так далі. Але цей лист усе-таки знайшовся", – сказав він.

Червінський стверджує, що в операції брав участь співробітник СБУ, але служба це приховує.

За його словами, перед операцією СБУ провела ретельну перевірку пілота – 35-річного Романа Носенка, який мав перегнати російський літак в Україну, і не заперечила проти цієї операції. Його обрали з трьох кандидатів через те, що він не мав зв'язків із ФСБ РФ. Повітряні сили також не мали заперечень, сказав Червінський. Пілоту, за словами військового, не надавали жодної інформації, яка б могла сприяти обстрілу аеродрому Канатове.

"Насправді ризиків не існувало ніяких. Я вважаю, що їх не було й узагалі немає", – заявив Червінський.

Контекст:

Червінський працював у департаменті контррозвідки СБУ, де керував спецоперацією із затримання фігуранта справи про аварію малайзійського літака Boeing 777, колишнього начальника "бригади протиповітряної оборони ДНР" Володимира Цемаха.

2019 року він перейшов на службу в ГУР, де, зокрема, займався операцією із затримання вагнерівців у Білорусі. 2021 року Червінського й інших причетних до цієї спецоперації розвідників звільнили з ГУР.

21 квітня 2023 року Червінському оголосили про підозру у справі обстрілу російськими окупантами аеродрому Канатове в Кіровоградській області. Обстріл стався 23 липня 2022 року і, за даними слідства, його спровокували самовільні дії окремих військовослужбовців, які вирішили провести спецоперацію із заволодіння літаком повітряно-космічних сил РФ. Із квітня Червінський перебуває в СІЗО.

Окрім того, в грудні Червінському висунули нову підозру – у тому, що він, "вдаючи із себе впливового посадовця Державної фіскальної служби України, спільно з іншими особами намагався заволодіти коштами підприємця в сумі $100 тис.".

Востаннє Кіровоградський райсуд продовжив Червінському строк арешту 6 березня 2024 року.

16 липня п'ятий президент України, нардеп від "Євросолідарності" Петро Порошенко повідомив, що вніс заставу за Червінського в розмірі 9 млн грн.