Зеленський після ракетної атаки РФ поговорив із Каллас про необхідність посилення ППО України

Зеленський подякував Каллас за естонську військову допомогу
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський 8 грудня провів розмову з прем'єр-міністеркою Естонії Каєю Каллас. Про це глава Української держави повідомив у Telegram.

"Після ранкових спроб Росії завдати ракетного удару по українській цивільній інфраструктурі я наголосив на важливості подальшого посилення протиповітряної оборони України. Це особливо актуально для прифронтових областей: Харківської, Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Одеської – для захисту обласного центру та "зернового коридору", – написав Зеленський.

Також, за його словами, під час телефонної розмови обговорили важливість збереження політичної та фінансової підтримки України з боку ЄС, а також єдності Євросоюзу з урахуванням очікуваних рішень саміту Європейської ради щодо відкриття переговорів про вступ України в ЄС і надання €50 млрд підтримки.

"Україна, зі свого боку, виконує всі зобов'язання перед ЄС", – наголосив президент.

У повідомленні зазначають, що Зеленський і Каллас окремо зосередилися на спільних зусиллях України й Естонії щодо протидії російській дезінформації та співпраці у сфері кібербезпеки.

Контекст:

Естонія активно підтримує Україну в її боротьбі проти країни-агресора РФ. Вона першою у світі визнала геноцидом дії Росії в Україні, першою почала брати участь у відновленні України.

Естонія передала Україні ракети ПЗРК Javelin, гаубиці, протитанкові міни, протитанкові гранатомети, міномети, транспортні засоби, засоби зв'язку, медикаменти, засоби індивідуального захисту й сухпайки, повідомляло естонське міноборони. В останній 2022 року пакет естонської військової допомоги, про який оголосили 22 грудня, входили безпілотники, засоби індивідуального захисту та зимове спорядження.

У січні 2023 року Естонія заявила, що передасть Україні всі свої 155-міліметрові гаубиці, щоб "в інших країнах не залишалося виправдань, чому вони не можуть надати Україні необхідне озброєння для перемоги у війні".

20 квітня уряд Естонії підтримав рішення міноборони країни передати Україні артснаряди калібру 155 мм.

21 квітня міністерства оборони України та Естонії підписали меморандум про співпрацю.