Грозєв: Обвинувачення щодо Червінського – непропорційні

Червінський фігурує у двох кримінальних провадженнях
Фото: suspilne.media

Обвинувачення колишнього співробітника Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Романа Червінського у справі про загибель військових на аеродромі в Кіровоградській області при спробі викрасти російський літак – "непропорційні". Про це розслідувач Bellingcat Христо Грозєв заявив в інтерв'ю "Суспільному", яке опублікували 11 серпня 2024 року.

"Про історію з аеродромом – так, він брав участь у тому, щоб виманити російських пілотів на територію України. Він це не заперечує. Але звинувачення щодо нього непропорційне. Спецоперації мають певний ризик", – сказав він.

Розслідувач зазначив, що "історія Червінського доводить, що зазвичай його найбільш ризиковані операції дають результат".

"Тому не бачу підстав, чому його треба карати за роботу. Але це питання до суду", – підкреслив Грозєв.

Він також прокоментував чутки про нібито причетність Червінського до вибухів на російських "Північних потоках" у вересні 2022-го року в Балтійському морі.

"Він стверджує, що не причетний до цього. У мене немає причин йому не вірити. З іншого боку, ще в перші дні після вибухів на нідерландському телебаченні мене запитали, хто стоїть за цим, і мій висновок був: єдина країна, яка може мати легітимну мету підриву цих газопроводів – Україна. Чи причетний Роман до цього? Я не маю інформації", – висловився Грозєв.

Контекст:

Червінський працював у департаменті контррозвідки СБУ, де керував спецоперацією із затримання фігуранта справи про аварію малайзійського літака Boeing 777, колишнього начальника "бригади протиповітряної оборони "ДНР" Володимира Цемаха.

2019 року він перейшов на службу в ГУР, де, зокрема, займався операцією із затримання вагнерівців у Білорусі. У 2021 році Червінського й інших причетних до цієї спецоперації розвідників звільнили з ГУР.

21 квітня 2023 року Червінському оголосили про підозру у справі обстрілу російськими окупантами аеродрому Канатове в Кіровоградській області. Обстріл стався 23 липня 2022 року, і, за даними слідства, його спровокували самовільні дії окремих військовослужбовців, які вирішили провести спецоперацію із заволодіння літаком повітряно-космічних сил РФ. Із квітня Червінський перебуває в СІЗО.

Окрім того, в грудні Червінському висунули нову підозру – у тому, що він, "удаючи із себе впливового посадовця Державної фіскальної служби України, спільно з іншими особами намагався заволодіти коштами підприємця в сумі $100 тис.".

Востаннє Кропивницький райсуд продовжив Червінському строк арешту 6 березня 2024 року.

15 липня Кропивницький апеляційний суд ухвалив рішення випустити Червінського з-під арешту за умови сплати застави в розмірі 9,084 млн грн.

16 липня п'ятий президент України, нардеп від "Європейської солідарності" Петро Порошенко повідомив у Facebook, що вніс заставу за ексрозвідника.

17 липня Червінський вийшов із СІЗО.

18 липня його відправили під домашній арешт у справі про хабарництво.