Медведєв пригрозив апокаліпсисом через плани Києва бити по окупантах у Криму. Кулеба відповів, що Україна має право робити все, що вважає за потрібне, на своїй території

Кулеба закликав менше звертати увагу на слова Медведєва
Фото: EPA

Заступник голови Ради безпеки країни-окупанта РФ Дмитро Медведєв пригрозив кінцем світу через рішення, яке нібито погодили в Україні, про завдання ударів по "всьому російському" в тимчасово окупованому Криму. Відповідний пост Медведєв написав у Telegram 29 серпня.

"Якщо це правда (а сумніватися зараз немає причин), то це прямий юридично значущий доказ співучасті Заходу у війні проти Росії, – написав заступник голови Ради безпеки РФ. – Рафінований casus belli, і для Росії – можливість діяти в межах jus ad bellum проти всіх і кожного у країнах НАТО. Сумно, на жаль. Пророцтва Апокаліпсису дедалі ближчі".

Менше звертати увагу на слова Медведєва на спільній пресконференції за підсумками переговорів із главою МЗС Франції Катрін Колонною у Парижі закликав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Відеозапис опубліковано у Facebook зовнішньополітичного відомства України.

"Я не знаю, чим підживлює свою свідомість пан Медведєв, перш ніж робити такі заяви, але кожна його нова заява стає все абсурднішою за попередню, – відреагував Кулеба. – Крим – це територія України, і Україна має право робити все, що вважає за потрібне, на своїй суверенній території. Безумовно, у межах міжнародного права, яке на нашому боці".

Глава МЗС зазначив, що відновлення миру означає "відновлення територіальної цілісності України у межах 1991 року".

"Ми маємо на це всі правові, політичні, моральні та історичні підстави", – резюмував Кулеба.

ЗМІ повідомляли на початку липня, що Медведєв із березня минулого року щомісяця погрожував ядерною зброєю, пік був у березні 2023-го – 10 разів за місяць.

31 липня Медведєв пригрозив, що РФ застосує ядерну зброю в разі успішного контрнаступу України.

Кулеба в інтерв'ю, опублікованому 10 травня, зазначав, що Медведєву "потрібно пити менше горілки, перш ніж заходити в Telegram".

Casus belli – юридичний термін часів римського права, формальний привід оголошення війни.

Контекст:

Росія окупувала Крим після силової блокади українських військових частин та незаконного референдуму 16 березня 2014 року. "Приєднання" півострова до РФ не визнають Україна й більшість інших країн.

Українська влада неодноразово заявляла, що має на меті деокупацію всіх захоплених із 2014 року Росією українських територій, зокрема Криму.

Глава української розвідки Кирило Буданов заявляв в інтерв'ю, опублікованому 25 серпня, що визволення Криму не за горами. "Буде наземна операція, буде повернення наших територій. Скоро всі дочекаються повернення додому", – наголосив начальник ГУР.