Подоляк заявив, що не може бути жодної "секретної місії" Ватикану щодо України

Подоляк прокоментував заяви Ватикану про секретну місію в Україні
Фото: president.gov.ua
Секретної миротворчої місії Ватикану щодо України не існує. Ініціативу Ватикану щодо гуманітарних місій не погоджували з українською владою. Про це заявив радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк 12 травня в ефірі національного телемарафону, який транслював канал "Рада".

"Є певна участь Ватикану в гуманітарних складових щодо обміну і так далі. Але це вже до штабу щодо обміну полоненими. Не може бути ніякої секретної місії", – наголосив Подоляк.

Він зазначив, що принцип президента України Володимира Зеленського – максимальна прозорість щодо позицій країни.

"Поступово позиції радикалізувалися, тому що ми розуміли, що немає сенсу з Росією про щось говорити і сідати за стіл переговорів із президентом країни-агресора РФ Володимиром Путіним або його представниками. Це абсолютно точно позбавлене будь-якої раціональності", – сказав він.

За його словами, наразі немає підстав для якогось секретного або не секретного переговорного процесу. Він зазначив, що Ватикан не виходив на зв'язок з офіційним Києвом щодо будь-яких місій.

Франциск раніше заявив, що за участю Ватикану створена і діє місія, мета якої – припинення війни в Україні. Він сказав, що ця місія непублічна і він розповість про неї, щойно це стане можливим.

Канал CNN 1 травня з посиланням на неназваного чиновника, наближеного до Офісу президента України, повідомив, що українській владі невідомо про проведення мирних переговорів за участю папи римського.

Контекст:

Ватикан засуджує війну Росії проти України. Папа римський на тлі масового військового вторгнення РФ закликав 13 березня 2022 року припинити вбивства безневинних людей в Україні, зосередитися на діалозі й відкрити гуманітарні коридори. Упродовж року Франциск багато разів закликав зупинити вогонь. У своєму щорічному різдвяному зверненні 25 грудня папа римський також закликав негайно припинити війну в Україні.

Водночас 7 листопада він заявив, що жорстокість російських солдатів, із якою вони діють в Україні, загалом "не властива російському народові". Також він згадав російського письменника Федора Достоєвського, котрий, за словами понтифіка, досі "надихає християн на осмислення християнства".

Такі заяви папи обурили українців. Зокрема, амбасадорка України у США Оксана Маркарова припустила, що папа Франциск неуважно читав Достоєвського, а посол України у Ватикані Андрій Юраш написав, що накази бомбардувати Україну віддають не найманці, а щирі російські "гуманісти" – послідовники Достоєвського.

Окрім того, Ватикан уже двічі на Великдень організовував хресний хід зі спільною участю українців і росіян.