"У роботі – дрон-камікадзе українського виробництва". Федоров показав, як спецпризначенці СБУ знищили три човни з окупантами в Херсонській області. Відео

Під час місії БПЛА протестували українську розробку – автономну бойову частину з вибухівкою, розповів Федоров
Скріншот: Михайло Федоров / Facebook

Бійці спецпідрозділу "А" СБУ за допомогою FPV-дронів знищили три човни з російськими окупантами на тимчасово захопленому ними лівобережжі Херсонської області. Про це 19 вересня у Facebook повідомив віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки і технологій – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

"Українські FPV-дрони діють – мінус три надводні човни з росіянами на Херсонщині, – написав віцепрем'єр. – Бойову місію виконали спецпризначенці Центру спецоперацій "А" СБУ".

Федоров опублікував відео знищення човнів з окупантами.

"У роботі – дрон-камікадзе українського виробництва "Буцефал" від компанії "Ескадрон", який для "Армії дронів" придбали партнери", – розповів представник Кабміну.

Окрім того, за словами Федорова, під час місії безпілотником протестували українську розробку – автономну бойову частину з вибухівкою.

"І, як бачите, випробування пройшли успішно. Більше деталей – згодом. Продовжуємо діставати окупантів як на суші, так і на воді", – наголосив віцепрем'єр.

Напередодні, 18 вересня, Федоров зазначав, що за минулий тиждень безпілотники проєкту "Армія дронів" уразили рекордну кількість російських гармат.

Контекст:

На початку липня 2022 року фандрайзингова платформа United24 разом із Генеральним штабом ЗСУ та Мінцифри заявили про спільний проєкт "Армія дронів". Програма передбачає системну закупівлю дронів, їхній ремонт і курс навчання пілотів.

21 липня 2023 року Федоров розповів, що Кабмін дав старт масовому виробництву боєприпасів для БПЛА. 26 липня він повідомив, що в Україні підготували 10 тис. операторів безпілотників, іще 10 тис. – навчаються. Також, за словами Федорова, силам оборони передали 1700 безпілотників у межах "Армії дронів".

Міноборони України повідомило, що з лютого 2022 року взяло на озброєння і в експлуатацію 28 моделей БПЛА різних типів, вироблених в Україні. Серед них дев'ять моделей дронів-камікадзе, зокрема три літакового типу, а також шість моделей FPV-дронів.

Кабмін виділив 2023 року 40 млрд грн для інвестицій у виробництво безпілотників в Україні, заявив 26 липня глава уряду Денис Шмигаль. За його словами, на "Армію дронів" 2024 року уряд планує спрямувати приблизно 48 млрд грн.

В інтерв'ю, опублікованому 16 вересня, Федоров повідомив, що до кінця 2023 року в Україні буде збільшення виробництва БПЛА приблизно у 120–140 разів як порівняти з попереднім.