Україна й ООН підписали план щодо запобігання порушенням прав дітей в умовах агресії РФ

Підписання спільного превентивного плану з ООН є важливим кроком у межах виконання комплексного плану дій щодо повернення українських дітей, викрадених РФ, зазначили в ОПУ
Фото: president.gov.ua

Уповноважена президента України з прав дитини Дар'я Герасимчук, координатор системи ООН в Україні Деніз Браун та голова представництва ЮНІСЕФ Мурат Шахін 18 серпня підписали спільний превентивний план щодо запобігання грубим порушенням прав дітей і припинення їх в умовах збройної агресії країни-окупанта РФ проти України. Про це повідомив пресцентр ОПУ.

Наголошують, що наступного тижня в Нью-Йорку (США) документ засвідчить спецпредставниця генсека ООН з питань дітей та збройних конфліктів Вірджинія Гамба.

"Сьогодні Україна робить черговий, далеко не перший крок для порятунку українських дітей від рашистських загарбників і демонструє повагу до механізмів і правил ООН, підписуючи розроблений спільно з Організацією Об'єднаних Націй превентивний план, – наголосила Герасимчук. – Ми сподіваємось, що нашим прикладом скористаються інші країни, адже сьогодні йдеться про українських дітей, а завтра це може бути будь-яка дитина у будь-якій країні".

Уповноважена президента зазначила, що РФ – перший в історії постійний член Радбезу ООН, якого генсек Організації Об'єднаних Націй згадав у додатку до своєї щорічної доповіді "Діти та збройні конфлікти" за 2022 рік серед інших країн, які вчинили такі порушення.

Як зазначили в ОПУ, підписання спільного превентивного плану з ООН є важливим кроком у межах виконання комплексного плану дій щодо повернення українських дітей, викрадених країною-агресором Росією.

Контекст:

За даними державного порталу "Діти війни" станом на 18 серпня, офіційно Україна змогла підтвердити депортацію 19 546 дітей, повернути вдалося лише 386.

Герасимчук заявляла, що оскільки частина території України перебуває в окупації і влада не має туди доступу, може йтися про кількасот тисяч викрадених дітей.

17 березня Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт президента країни-окупанта РФ Володимира Путіна та дитячої омбудсменки РФ Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у незаконній депортації дітей з окупованих районів України до Росії.

27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, в якій депортацію українських дітей названо геноцидом.

У доповіді Львової-Бєлової за 2022 рік ідеться, що окупанти незаконно вивезли до РФ понад 700 тис. українських дітей, 380 влаштували під опіку в названі сім'ї. Доповідь дитячої омбудсменки РФ – прямий доказ для Міжнародного кримінального суду, відреагував 31 липня уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.