Україна шукає ефективного посередництва для звільнення полонених, зокрема захисників "Азовсталі" – Зеленський

Зеленський 19 січня провів розмову із президентом ОАЕ
Фото: Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський / Х

Президент України Володимир Зеленський 19 січня провів телефонну розмову із президентом Об'єднаних Арабських Еміратів Мухаммадом бін Заїдом Аль Нагаяном. Про це глава Української держави повідомив у X.

"Особливий акцент – наша вдячність за посередництво заради звільнення полонених. Така наша робота жодного дня не переривається – ми завжди шукаємо шляхи, завжди шукаємо ефективного посередництва. І це стосується усіх наших полонених – і воїнів, і цивільних, і захисників "Азовсталі", і всіх інших наших українських військових, оборонців, – сказав Зеленський у вечірньому відеозверненні (опублікували у Facebook ОП). – Процес дуже складний, дуже чутливий. Але завдання незмінне: ми маємо звільнити всіх наших людей, повернути всіх полонених додому".

Крім того, за словами Зеленського, під час розмови вони обговорили із президентом ОАЕ двосторонні відносини, а також можливість підтримки України у різних сферах з боку Еміратів.

"Минулого тижня ми отримали партію генераторів, і це один із прикладів, як можна допомогти стійкості України. Це важлива гуманітарна робота", – наголосив президент.

Зеленський розповів, що також поінформував президента ОАЕ про підготовку до Глобального саміту миру і запросив Емірати долучитися до процесу.

Попередня розмова Зеленського із президентом ОАЕ відбулася 27 жовтня 2023 року.

Контекст:

Оборона Маріуполя тривала із лютого до травня 2022 року. На заводі "Азовсталь" до середини травня перебували українські захисники – бійці Національної гвардії, зокрема полку "Азов", співробітники СБУ, військовослужбовці ЗСУ, прикордонники та поліцейські. На той момент окупанти захопили майже всю територію Маріуполя і регулярно штурмували "Азовсталь", обстрілювали підприємство та скидали на нього авіабомби.

16 травня Зеленський і Генеральний штаб Збройних сил України повідомили, що з "Азовсталі" розпочали евакуацію українських військовослужбовців, зокрема тяжкопоранених. За інформацією Головного управління розвідки Міноборони України, з "Азовсталі" вийшло приблизно 2,5 тис. захисників, станом на кінець травня 2023 року із російського полону повернули понад 500 із них. Окупанти утримують майже 700 азовців, повідомили в підрозділі.

3 січня 2024 року відбувся найбільший з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року обмін військовополоненими, звільнили 230 українців та українок. Додому повернули 130 представників ЗСУ (зокрема 14 тероборонців і 14 представників Військово-морських сил), 55 нацгвардійців, 38 прикордонників, одного поліцейського і шістьох цивільних – 225 чоловіків і п'ять жінок. 48 військових, яких повернули до України, вважали зниклими. Посередником під час обміну були Об'єднані Арабські Емірати.