Україна зможе використовувати F-16 проти російського флоту, ракет і безпілотників – Ігнат

Ігнат пояснив, що F-16 використовуватимуть, зокрема, як частину системи протиповітряної оборони України, а не лише як наступальне озброєння
Фото: mediacenter.org.ua

Україна після отримання багатоцільових винищувачів F-16 зможе застосовувати їх як у боротьбі з ворожою авіацією, так і з морськими цілями окупантів. Про це 22 серпня в ефірі національного телемарафону, який транслює телеканал "Рада" в YouTube, заявив спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

"Хочу сказати, що F-16 – це та зброя, яка може змінити все. Тому що ми сьогодні бачимо величезну авіаційну активність на наших радарах, і це не дозволяє сьогодні нашим наземним військам ефективно проводити наступальні дії, визволяти наші території", – сказав він.

Ігнат наголосив, що для України важливо отримати не лише винищувачі, а й повну номенклатуру боєприпасів й озброєнь, які F-16 здатен нести.

"Так, літаки – це круто, але треба, щоб партнери постачали все те, що в нього під крилами. Ідеться про все корисне навантаження, яке може досить швидко відправити на дно і російські кораблі, і їхні склади, командні пункти й літальні апарати різних типів", – додав спікер Повітряних сил ЗСУ.

Ігнат зазначив, що Україна сподівається на отримання F-16 у гарних модифікаціях, які зможуть забезпечити цей результат.

За словами спікера, F-16 в Україні буде розосереджено парами або по одному на різних аеродромах, від західних до східних областей. Це дасть змогу оперативно злітати й знищувати крилаті ракети та дрони-камікадзе, які атакують Україну. Ігнат вказав, що літаки, які є на озброєнні ПС ЗСУ сьогодні, вирішувати це завдання досить ефективно не можуть – вони завдають повітряним цілям окупантів "відсоток збитків", але цього недосить.

"Тому з нетерпінням чекаємо на F-16. Це ще один крок до нашої перемоги", – підсумував він.

До цього спікер ПС ЗСУ зазначав, що дві-три ескадрильї F-16 "повністю змінять хід війни", уточнивши, що відразу ж Україна війну проти РФ не виграє, проте західний винищувач водночас здатен змінити перебіг подій.

Контекст:

Україна закликає союзників надати їй бойові літаки західного типу від початку повномасштабної війни.

11 липня на саміті НАТО у Вільнюсі 11 країн та Україна підписали меморандум про створення коаліції з підготовки українських військових льотчиків на винищувачах F-16. В угоді беруть участь Данія, Нідерланди, Бельгія, Канада, Люксембург, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Швеція та Великобританія. Пізніше до програми навчання українських пілотів приєдналася Греція.

Перша група льотчиків завершить навчання на F-16 не раніше ніж улітку 2024 року, написало 11 серпня видання The Washington Post із посиланням на джерела в українському уряді та ЗСУ. 19 серпня очільник Міноборони України Олексій Резніков повідомив, що українські пілоти вже розпочали навчання на F-16. Того самого дня командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук поінформував, що українські льотчики 2023-го та 2016 року випуску вже поїхали на навчання до Великобританії й Швеції.

Президент України Володимир Зеленський 20 серпня повідомив, що Нідерланди передадуть Україні 42 винищувачі F-16, ще 19 має намір надати Данія, розповіла прем'єрка країни того самого дня. 

Україна зможе отримати перші винищувачі F-16 не раніше ніж за шість-сім місяців після того, як закінчиться навчання українських фахівців, підкреслив 22 серпня Резніков.