Німецький концерн Uniper заявив, що вийде з проекту "Північний потік – 2" у разі санкцій США

У Uniper заявили, що не можуть ризикувати потрапити під санкції США

Фото: ЕРА

Фінансовий директор енергетичного концерну Uniper Крістофер Дельбрюк заявив, що втрати від санкцій США переважують для компанії наслідки відмови від роботи з "Газпромом".

Німецький енергетичний концерн Uniper, який бере участь у будівництві газопроводу "Північний потік – 2", буде змушений відмовитися від співпраці з "Газпромом", якщо проект потрапить під санкції США. Про це повідомив 29 серпня фінансовий директор компанії Крістофер Дельбрюк, пише німецьке видання finanzen.net.

За словами Дельбрюка, ризик санкцій США для концерну переважує можливі втрати у разі відмови від робіт щодо "Північного потоку – 2".

"Зрозуміло, Uniper не може ризикувати, щоб нас дійсно піддали американським санкціям", – пояснив він.

Фінансовий директор компанії додав, що в разі санкцій концерн буде відрізаний від системи платежів і не зможе використовувати долар у торгових операціях.

"Uniper принципово не може цього допустити", – підкреслив він.

"Північний потік – 2" – другий газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проекту – €9,5 млрд, його навпіл фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній. У "Газпромі" прогнозують, що "Північний потік – 2" введуть в експлуатацію до кінця 2019 року.

Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія – ні. Оператор проекту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.

18 липня сенатор від штату Вайомінг, республіканець Джон Баррассо вніс до Конгресу США законопроект про санкції проти "Північного потоку – 2"

Представник Державного департаменту США Гізер Ноєрт зазначала, що іноземні підприємства, які працюють у російському енергетичному секторі, можуть потрапити під дію закону "Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій", який у серпні 2017 року підписав президент США Дональд Трамп.

18 серпня пройшли переговори президента РФ Володимира Путіна і канцлера Німеччини Ангели Меркель. Вони тривали три години.

Перед початком переговорів Меркель заявила, що навіть після запуску "Північного потоку – 2" Україна "має відігравати свою роль у газовому транзиті до Європи". Путін зазначив, що цей газопровід "не закриває можливості продовження транзитних постачань російського газу через територію України".

27 серпня в Києві радник із питань європейської енергетичної безпеки Державного департаменту США Бенджамін Шмітт заявив, що "Північний потік – 2" підриває колективну енергобезпеку Євросоюзу і суверенітет України.